През последните години специалистите по репродуктивна медицина отчитат увеличаване на броя на жените или двойките, които се обръщат към тях за помощ за зачеване с мечтаното бебе. Проучванията обаче показват, че няма увеличаване на фертилните проблеми, а невъзможността за зачеване по естествен път се дължи най-вече на по-късното желание да имат дете. Затова повече дами се интересуват от криоконсервация (замразяване) на яйцеклетки по социални причини. Въпросът стана особено популярен напоследък, когато технологичните гиганти "Фейсбук" и "Епъл" създадоха специална програма за своите служителки – да платят за замразяването на яйцеклетките им.

Какво трябва да се знае за замразяването на яйцеклетки (гамети)?

Витрификацията е най-модерният и работещ начин за замразяване на яйцеклетки. След пункцията (извличането) на яйцеклетката тя се поставя в специални препарати (криопротектори), които извличат или превръщат огромното водно съдържание на клетката в гел. Яйцеклетката се обработва с няколко разтвора и когато водното съдържание в нея намалее, се поставя в камера при екстремна температура от минус 196  градуса по Целзий, обясниха от Медицински комплекс "Д-р Щерев" – първата болница, която прилага успешно метода в България още през 2005 година.

Методиката за замразяване на яйцеклетки може да се използва за отлагане на бременността и майчинството до постигане на желаното кариерно развитие или до срещата на мечтания партньор. Криоконсервацията е подходяща и при лечение, застрашаващо яйчниковата функция. По този начин след приключване на лечението и възстановяване на жената, замразените яйцеклетки могат да се използват за постигане на желаното бебе.

За да има реален шанс за забременяване, жената трябва да замрази поне 10 яйцеклетки. Причината за това е, че след размразяване годните за оплождане яйцеклетки са около 70-80%. Това показва, че от 10-те, при 2-3 замразени гамети шансът за бременност не е толкова голям.

Препоръчителната възраст за замразяване е до 30–33 години, когато  яйчниковата функция е активна и има значителен яйчников резерв, а и яйчниците реагират добре на стимулацията. Именно до тази възраст вероятността на яйцеклетките да са носители на генетична аномалия е по-малка.

Средно може да се отложи бременността с около 5 до 10 години. За да се постигне желаното зачеване, след размразяването на гаметите, те се подлагат на ИКСИ процедура (инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката). Тогава в специални инкубатори се култивира ембрион, който се трансферира под ултразвуков контрол в матката на жената. 

"При нас използваме специализиран софтуер за "архивиране" на замразените яйцеклетки. Благодарение на баркод система и УИН номер, всяка жена може да е сигурна, че при размразяването е взет криосъдът с нейните замразени яйцеклетки. Така знаем броя на гаметите и времето на замразяване съвсем точно, като същевременно изключваме напълно възможността за неволна замяна", обясни Любослава Вълкова, ембриолог от Медицински комплекс "Д-р Щерев".