Задушените и сурови зеленчуци, и пресните плодове трябва да състяват 3/5 от храната ви. Освен богата палитра от витамини и минерали те доставят на организма баластни вещества и водно съдържание за лесно освобождаване на червата. Нормално човек се храни три пъти дневно. Средно през 5 часа, защото храната по правило остава в стомаха за 4-5 часа. 

Добрата закуска 

Обърнете внимание, че закуската трябва да ви осигури енергия необходима за физическата и психическата работа в най-активната част на деня.  

Комбинираният сок от моркови, целина и червено цвекло е истинска енергийна напитка. Малко храни дават жизнена сила както суровите ядките. Има повече от 300 вида семена и ядки , които растат по света. Като храна за закуска опитайте чудесната комбинация ядки и стафиди. Те доставят полезните ненаситени мазнини и протеини необходими за здраво сърце.

Овесената каша и лъжичка сусам с мед са богати на витамините E и група В, магнезий, цинк и желязо.  

Направете си масло от ядки:

1,5 чаша сурови ядки по ваш вкус смелете с пасатор. Изключвайте машинката на всеки 20 секунди, докато се получи гъста каша. Добавете към нея 1 супена лъжица орехово или слънчогледово олио. Разбърквайте докато се получи хомогенна смес и съхранявайте в хладилник.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Полезните овесени ядки

Обилният обяд осигурява нужната енергия. Стабилизира вече натоварения физически, емоционално и умствено организъм. Ако "претупате” обяда, резултатите ги познавате: отпадналост, разсеяност, раздразнителност, липса на концентрация, защото възниква риск от недостиг на кръвна захар и важните органи започват да страдат.

Храната в обедното ви меню трябва да съдържа петте вкуса - кисело, горчиво, солено, сладко, люто.
Топла супа по ваш избор. Богата салата от зеленчуци.
Печено месо с гарнитура от задушени зеленчуци.
Разнообразявайте храната си. Яжте често риба, но телешко, агнешко, пуешко, пилешко месо също е добре да присъстват в обедното ви меню. Не пропускайте даровете на сезона - кестените и мушмулите.

Няколко здравословни предупреждения: 

-Прекалено солените храни удебеляват кръвоносните съдове. 

-Много люто втвърдява сухожилията, а ноктите стават по-сухи.  

-Прекаляването с горчиво-пикантни ястия прави кожата суха, а косата оредява. 

- От киселите храни кожата и мускулите губят еластичността си, а устните се напукват. 

-Много сладко разболяват зъбите, развива се диабет, наднормено тегло.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

С правилно хранене срещу метаболитния синдром

 

Скромна вечеря 

Ако стомахът не е спокоен, сънят ще бъде нарушен.

Преяждане с вечерята е особено вредно, защото храносмилането продължава в часовете, отредени за сън. Хората със заболявания на сърдечно-съдовата система знаят, че са изложени на риск от инфаркт по време на сън в случай, че приемат твърде мазна храна и сладкиши непосредствено преди лягане.

Избягвайте рафинираните храни. Те не ви доставят хранителните вещества, от които имате нужда. В случай, че преяждате на вечеря и лягате с пълен стомах, резултатите няма да закъснеят - безсъние, киселини в стомаха, подуване на корема, затлъстяване, хипертония и сърдечно-съдови болести.

Покълнало жито освен за закуска с плодове и мед, може да консумирате вечер. Да омесите от него питки с яйце и подправки. Елда и киноа със зеленчуци също са прекрасен вариант за вечеря. Бъзо вечеря е задушен спанак с яйца и сирене.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Половин час преди лягане изпийте чаша топъл билков чай от лайка, маточина, жълт кантарион.

Още по темата може да прочетете в поста:

 

Постни ястия с елда, зрял боб и покълнало жито