Половината от случаите на захарен диабет в зряла възраст могат да се избегнат. Отчетливи признаци за диабет тип 2 са натрупването на наднормени килограми и засилената жажда. Консултацията с личния лекар и изследване на нивото на кръвната захар са напълно достатъчни за проверка на състоянието.

Лица с висок риск са тези, на които единият родител има захарен диабет. Пълните хора също са предразположени към диабет в зряла възраст. Работа и живот в непрекъснат стрес и под натиск отключват диабета.

Захарният диабет тип 2 може да бъде избегнат с разумен стил на живот:

- Редовна физическа активност

- Правилен избор на храната и намаляване големината на порциите 

- Стабилност на нервната система и устойчивост на стрес.

Хората със захарен диабет трябва да направят основна промяна в своя стил на живот.

Да се научат да осъществяват качествен самоконтрол, т.е. да измерват редовно стойността на кръвната си захар и да провеждат стриктно назначеното лечение. Най-добре би било всеки ден да измерват кръвната захар по 2-3 пъти. Небрежност към здравето е да не се осъществява този контрол.

Препоръчително е един път в годината да се прави консултация с лекуващия ендокринолог, за да не се пропуснат настъпили нови оплаквания с усложнения. "Самоконтролът дава 50% и повече от работата срещу болестта”, е мнението на ендокринолога проф. д-р Михаил Боянов.

С надежда за подобряване на грижата за диабетиците

проф. д-р Сабина Захариева очаква, че скоро ще стартира диабетния регистър, което ще улесни контрола и лечението на хората със захарен диабет. Целта е да не се допускат сериозните усложнения от диабета и да се намалият хоспитализациите, т.е. броя на пациентите, при които се налага настаняване за болнично лечение. Да може да се гарантират нужния инсулин, както и лентичките за глюкомерите, които като консуматив са сериозно финансово натоварване за диабетиците.