#Скарлатина

Описание: Бактериална инфекция, причинена от група А стрептококи, които могат да заразят кожата и гърлото. Болестта се разпространява чрез близък контакт със заразени лица, като 80% от случаите се проявяват при деца под 10-годишна възраст.

Симптоми: Най-честите симптоми са: висока температура, болки в гърлото, главоболие и червени или розови обрив по цялото тяло, които предизвикват болезненост придокосване. Обривът обикновено се появява зад ушите, като също така може да се появи и по езика.

Лечение: Провежда се 10-дневен лечебен период с антибиотици. Ако не се лекува правилно, има има малък риск от инфекция, която може да се разпространи и в други части на тялото.

Превенция: Все още срещу скарлатината няма произведена ваксина. Единственият начин да се предпази от нея човек е да избягва контакт с болен. Ако в семейството има болно дете, то трябва да бъде отделено от останалите. Това става, като му се осигурят отделни помещения и обслужване - кърпи за ръце, прибори за хранене, играчки и др. След контакт с него е препоръчително да се мият всички предмети, до които се е докосвало. Помещението, в което се намира, да се проветрява редовно. Да се прилагат стриктни и редовни хигиенни навици (миене на ръцете и т.н.)

#Морбили>>

#Морбили

Описание: Изключително заразна инфекция, причинена от вируса на морбили. Тя се разпространява по капков път (чрез кашляне или кихане) и засяга предимно малки деца.

Симптоми: Висока температура, кашлица, хрема, възпалени червени очи, червено-кафяв петнист обрив, който започва от главата и след това се разпространява към останалата част на тялото. При някои деца се наблюдават бели петна в устата.
Лечение: Тъй като това е вирус, няма специфично лечение срещу морбили. Тъй като заболяването е силно заразно, страдащите трябва да стоят настрана от другите хора.

Превенция: Морбили може да доведе до сериозни усложнения (като пневмония или инфекция на мозъка). Заболяването може да бъде предотвратено чрез прилагане на ваксината MMR. Подозренията, че тази ваксина причинява аутизъм, са напълно опровергани след провеждането на няколко големи проучвания от различни независими екипи от цял свят.

#Рахит>>

#Рахит

Описание: Състояние, което засяга развитието на костите при децата. Дължи се на недостиг на витамин D или калций. В резултат на заболяването костите стават меки, слаби и деформирани. Предизвиква се вследсвие на хранителен режим с ниско съдържание на витамин D.

Симптоми: Основните симптоми са костни проблеми, болезненост на ставите, слаби и крехки кости и деформации на скелета (например извити навън или навътре крака). Тя също рахитът може да доведе до забавяне на растежа и опадане на зъбите.

Лечение: Основното лечение е интензивно прилагане на витамин D и калций., Ако са тежки, костните деформации могат да изискват операция.

Превенция: Уверете се, че детето ви приема необходимата доза витамин D и калций чрез храната си (например мазна риба, яйца, зърнени каши, мляко). Витаминните добавки се препоръчва за всички деца на възраст под 5 години. Също така излагане на слънце без слънцезащитен крем в продължение на 10-15 минути (но не повече) 2-3 пъти в седмицата са напълно достатъчни, за да поддържат добри нивата на витамин D.

#Tуберколоза>>

#Tуберколоза

Описание: Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в 10 % - и други органи и системи (централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други). В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. Днес туберкулозата е разпространена в почти всички развити държави в света. Тя обикновено се разпространява след продължителен контакт с болен.

Симптоми: Необходимо е време, за да се развие болестта и да се диагностицира от къде е тръгнала инфекцията. Обикновено тя е в белите дробове, а симптомите са: постоянна кашлица, продължаваща няколко седмици, треска, нощно изпотяване, загуба на апетит и умора.

Лечение: Обикновено се прилага лечение чрез комбинация от антибиотици в продължение на няколко месеца с цел предотвратяване на инфекцията. Ако организмът не се поддава на лечението, изходът може да е окаже фатален.

Превенция: Ваксината БЦЖ може да предотврати заболяването до 80 %.

#Скорбут>>

#Скорбут

Описание: Състояние, което се получава в резултат на недостатъчни количества в организма на витамин С, важен за тъканите и имунната функция. Заболяването може да засегне всяка възраст, но напоследък от заболяването са засегнати повече деца. Причината е в неправилния хранителен режим и липсата на здравословни хранителни навици.

Симптоми: Кървене зъбите и венците, бавно зарастване на рани, умора, мускулни и ставни болки, малки червени и сини точки върху кожата.

Лечение: Включва увеличаване на приема на витамин C чрез добавки и по-добър хранителен режим. Консултацията и редовните прегледи при специалисти диетолози е належаща за преодоляване на заболяването.

Превенция: Увеличен и редовен прием на плодове и зеленчуци в ежедневното меню на детето (предимно портокали, ягоди, зелени чушки, сладки картофи).