Маги Бауман, лекар: Повечето от нас са чували за най-често срещаните понятия, асоциирани с хранителни разстройства, като анорексия и булимия.”

Така или иначе, има и други хранителни разстройства, които се идентифицират с проблеми в храненето и едно от тях е така наречената Орторексия – болестно вманиачаване по здравословната храна.

Обсесвино-компулсивно разстройство – Хората страдащи от орторексия (проучванията сочат, че жените и мъжете са по-равно засегнати) са обсебени от здравословното храненe до екстремна степен. Да ядат храни, които са „чисти” и натурални е основната причина подтикнала страдащите от тази болест да се доведат до диагноза. Някои групи храни са просто отписани от менюто, като например – такива съдържащи мазнини, консерванти и въобще храни считани за „нездравословни”.

Склонни към заболяване от орторексия са суровоядците и веганите. Хора, които някога са боледували от хранителни разстройствa също са податливи към  това заболяване.

Няма нищо лошо в това да се стремим да се храним здравословно. Когато обаче задължително здравословното хранене пречи на балансирания начин на живот – тогава изпадате в социална изолация, подтикната от страха да не хапнете нещо „неприемливо”, приготвено от някой различен от вас.

Пациентите, които се борят с орторексия, често говорят за своите хранения, като за навик, превърнал се с времето в ритуал. На някои им отнема дори дни да приготвят ядене с домашни, органични продукти. Други си записват всяко нещо, което хапнат.

Животът им започва да се върти около това колко чиста е храната, която поглъщат и как точно и правилно да поддържат този начин на живот и поведение. Самочувствието им изцяло зависи само от тези фактори. Ако сте се хранили с органична храна, вие считате, че сте „добър” човек и обратното.

Медицинските последици асоциирани с екстремна орторексия включват окльощавяване, недохранване и дори смърт поради дълго гладуване.

Как да различим анорексия от орторексия? -  Може да се каже, че орторексията е „сестра” на анорексията. Здравословните последици и от двете болести са почти еднакви: рязък спад в теглото, риск от заболяване от остеопороза, при жените - спиране на менструация, ниска нива на тестостерон при мъжете, както и смърт от прекалено гладуване.

Въпреки тези прилики, доктор Бартман, който пръв е назовал болестта орторексия, твърди, че има значителни физиологични различия между двете заболявания. Болните от анорексия обикновено не забелязват настъпилото окльощавяване, а напротив - продължават да гледат на себе си като на „дебели”. Докато страдащите от орторексия са напълно наясно с екстремно си отслабване, но не се притесняват от него. За тях важното е, че се хранят с „чиста” храна.

Важно е да се знае, че някои анорексици може да се опитат да се „скрият” зад орторексията, като по този начин обяснят рязкото намаляване на теглото си.

Необходимо лечение при случаи на анорексия и орторексия – Независимо за кое от двете заболявания става дума, лечението е крайно задължително за връщането към нормален и балансиран начин на живот. Лекар, диетолог и психотерапевт са професионалистите, които имат достатъчно познания и опит, за да помогнат на онези, които искат да се върнат към нормалния си начин на живот.

Доктор Братман изброява няколко знака, които индикират, че имате орторексия или сте тръгнали „натам”.

  1. Ако прекарвате повече от 3 часа на ден мислейки „какво здравословно нещо ще ядете днес”.
  2. Планирате дневното си меню 24 часа напред.
  3. Изпитвате по-голямо удоволствие от приготвянето на храната, от колкото от самото хапване.
  4. Определяте стандарта си на живот само от вида на храната.
  5. Ако сте изключително самокритични по отношението това какво ядете.
  6. Изграждате високо самочувствие за себе си, когато се храните с „чисти” храни и имате лошо мнения за хората, които не го правят.
  7. Чувствате голяма вина, когато ядете „лошата” храна.


Ако сте засекли дори 4 от тези знака, може би трябва да се замислите дали избора ви относно храненето в достатъчно балансиран.