„Мий си зъбите, за да не слагаш кастанетки!” – така ме съветваше баба ми, когато бях малка. А кастанетки наричаше изкуствените ченета. Грабвах малката синя четка и търках ли, търках. Защото зъбите, поставени в чаша вода, бяха моят кошмар.

С развитието на стоматологията обаче спокойно можем да сложим край на тези кошмари. Едно от решенията – зъбни импланти. За оралната имплантология може да се говори като нов дял от стоматологията. Какво, накратко, представлява това лечение – на мястото на корена на липсващия зъб се поставя винт (от титан или друг материал), към който се прикачва коронка, като по този начин съседните зъби остават незасегнати.

Денталната имплантация, като всяка друга операция, изисква предварителни изследвания. Първата стъпка от лечението е рентгенова снимка. Понякога се налага и компютърна томография с цел да се оцени състоянието на костите в устната кухина. Допълнителните изследвания включват общ и биохимичен анализ на кръвта. Трябва да се имат предвид и прекарани или налични в момента инфекциозни и хронични заболявания на пациента.

В редки случаи има крайни противопоказания, при които такъв вид лечение е невъзможно:

- хронични заболявания (туберкулоза, ревматизъм, захарен диабет в тежка степен, заболявания на лигавицата на устата и др.)

- заболявания на кръвта и кръвоносните органи

- заболявания на централната и периферната нервна система

- злокачествени тумори, появили се по време на манипулацията или кратко време след приключването й

Съществуват и причини, поради които процедурата може да бъде прекратена:

- липса на достатъчно обем костна структура на челюстите. В този случай преди да се постави имплант трябва да се постави изкуствена кост или пресадка от собствената кост;

- индивидуални особености на челюстта, при които е невъзможно устата да се отваря достатъчно широко.



Имплантите се поставят в костта на горна или долна челюст. В зависимост от вида им има период на вкостяване (2-6 месеца), през който, най-общо казано, се проследява реакцията на организма към външното тяло и винтът намира своето място в челюстта. След този период се оформя мястото около венеца. Следва вземане на отпечатък, от който в зъботехническа лабораторията се изработва коронката, която се поставя над винта.

Ако вече имате зъбен имплант, трябва да спазвате отлична хигиена. Между истинските зъби и челюстната кост има периодентална цепка, която произвежда защитна течност, служеща за почистване. При имплантът, разбира се, това липса и той няма никаква самозащита от микробите. Затова освен четка и паста за зъби, е добре да използвате специална антимикробна вода за уста, както и веднъж-два пъти в годината да се посещава пародонтолог (стоматолог, който се занимава с почистване на имплантите).