Полезни за паметта са рибеното масло, бирената мая, соевите продукти, пшеничният зародиш, ядките и пълнозърнестите храни. Всички тези хранителни продукти са с доказан ефект в засилването на паметта. Причината, учените намират в богатото съдържание в едни от тях на лецитин, а в други - на фитоестрогени, които поддържат будна паметта.

Подправката розмарин е позната като "билка на паметта”

Ефектът й е в предотвратяване разграждането на  ацетилхолина, който е особено важен за паметовите процеси в мозъка. При умствена и физическа преумора Петър Димков също е препоръчвал чай от розмарин.

Рецептата за чай от розмарин:

2 чаени лъжички розмарин се запарват с 300 мл вряла вода. След 15 мин. се прецежда и запарката се изпива на 2-3 пъти между храненията.

Гинко билоба и жен-шен са използвани от хилядолетия за освежаване на паметта

Изследванията показват, че тези ценни растения улесняват мисловния процес чрез подобрение на притока на кръв и кислород към главния мозък. Гинкото освен това подобрява метаболизма и биолектрическата дейност. Съществуват най-различни фармацевтични форми, в които се предлагат и двете билки, стига човек да усеща, че е време да стимулира своята паметова дейност. А необходимостта се разбира ясно, когато се случва все по-често да забравяме имена, обещани ангажименти или къде е паркиран автомобила. Неуслужливата памет ни прави непълноценни и неадаптивни. Само човек с бърза мисъл и свежа памет може да складира, задържа и възпроизвежда нови знания и да има активна творческа дейност. Затова, чрез екстрактите от гилко билоба и жен-шен може да се решават проблемите със запомнянето и да се подобряват логическата мисъл и концентрация.