Окончателното  излекуване на хронично увредените бъбреци е трансплантацията, т.е оперативно премахване на болния бъбрек и заместването му със здрав донорен орган. В периода на изчакване, докато се намери подходящ бъбрек с висока имунологична съвпадаемост за всеки конкретен пациент, тези хора се лекуват с лекарства и чрез хемодиализа. През това време болните с хронична бъбречна недостатъчност губят, произвеждания от бъбреците

хормон еритропоетин, който е необходим в процеса на кръвообразуване и по-точно за производство на еритроцитите.

Липсата на еритропоетин води до развитие на анемия, която допълнително усложнява състоянието на тези хора. Медицинската наука преди повече от 20 години е намерила решение с допълнително въвеждане на еритропоетин под форма на инжекции.

Тези жизнено необходими лекарства пациентите у нас досега са получавали безплатно

Техните страхове в момента са, за което бяха организирали пресконференция вчера, да не би да бъдат лишени от еритропоетините, с които са били лекувани досега и да бъдат заменени с краткодействащи аналози.

Нефрологът доц. д-р Борис Богов сподели, че в практиката досега са използвали и краткодействащи еритропоетини, например в началото докато се определи състоянието на пациента, но дългодействащите имат незаменими предимства в лечението на болните с хронична бъбречна недостатъчност, т.е

пациентите имат нужда и от двата вида еритропоетини.

Нефрологът проф. д-р Емил Паскалев подчерта, че дългодействащите еритропоетини са създадени, за да се поддържа постоянното ниво на еритроцитите и хемоглобина на болните. Тази стабилност в кръвните показатели е необходима, за да може те да понесат една бъдеща трансплантация и да имат по-достоен живот.

Иван Димитров от "Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания” напомни, че доплащане от собствения джоб за по-подходящо лекарство с дългодействие, е непосилно за хора, които са с инвалидни пенсии, а пациентите си искат лекарството, защото виждат ефекта от него. Желанието е еритропоетините да бъдат разделени в отделни групи на позитивния лекарствен списък.