Телата на спортистите са като състезателни автомобили, които се ниждаят от качествена поддръжка, за да показват най-доброто от себе си в надпреварите. За децата, занимаващи се активно със сортна дейност, се отнася същото. Това не само им помага да бъдат активни, но и да растат по-бързо и по-здрави.

Ето няколко съвета за това как малчуганите да влязат в перфектна спортна форма:

1. Чисти храни

Храната е горивото за мотора на състезателната кола. Пълноценната храна - плодове, зеленчуци, зърнени продукти, пилешко, риба, зареждат организма с енергия и необходимото количество витамини и минерали. За добрата спортна форма помагат и богатите на консерванти и изкуствени подсладители хранителни продукти, тъй като те са високо калорични.

2. Хидратиране на организма

Пийте достатъчно течности преди, по време на и след тренировка или състезание. Изследвания показват, че децата консумират повече напитки, ако те имат приятен вкус. За онези, които не тренират много усилено, водата също е добър вариант. Можете да я редувате с малки количества плодови сокове. Содата също е подходяща за хидратирането на организма на активно дете, ако то отказва да пие чиста вода.

3. Възстановяване

След тренировка или състезание е изключително важно да "презаредите батериите" на детето, за да е физически стабилно и за следващото натоварване. Правилният начин на възтановяане гарантира и пълната ефективност на тренировките. Затова, 30 минути след края на заниманието, дайте на детето си храна или напитка, съдържаща протеини и въглехидрати - нискомаслено шоколадовао мляко, например. Това помага за укрепването на мускулите.