Алергичните реакции могат да се появят в рамките на няколко минути или до няколко часа след консумирането на храната. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Децата могат да бъдат алергични към различни храни, но следните осем най-често (в 90% от случаите) предизвикват при малчуганите реакции, които изискват лекарска или най-малкото медикаментозна намеса:

1.мляко
2.яйца
3.фъстъци
4.соя
5.пшеница
6.ядки, които растат на дърво (например орехи и кашу)
7.риба
8.морски дарове (например скариди)

По принцип повечето деца с хранителни алергии ги израстват с възрастта. 80% от мъниците с алергия към млякото обикновено я преодоляват с времето. Около 2/3 от алергичните към яйца и близо 80% от децата с непоносимост към пшеница и соя спират да страдат от тях след като навършат 5 години.

Останалите хранителни алергии се израстват по-трудно. Само около 20% от хората, алергични към фъстъци и приблизително 10% към дървесни ядки се отървават от проблемите си с тези храни. Алергиите към риба и морски дарове обикновено се развиват в по-късен период и много рядко могат да бъдат излекувани.

Реакции

Алергичните реакции към храни могат да бъдат различни при всяко дете. Някои са по-леки и включват само една част от тялото, като например кожните обриви, а други са много по-силни и се отразяват на по-голям брой органи. Реакциите могат да се появят в рамките на няколко минути или до няколко часа след консумирането на храната.

Алергичните реакции могат да се появят в рамките на няколко минути или до няколко часа след консумирането на храната. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Алергичните реакции, предизвикани от определени храни, могат да засегнат всяка от следните четири зони на човешкото тяло по следните начини:

1. кожа: предизвикващи сърбеж и зачервяване обриви; екземи; зачервяване и оток на лицето или крайниците; сърбеж и оток на устните, езика или вътрешността на устата (кожните реакции са най-често срещаните при алергии)
2. стомашно-чревен тракт: коремни болки; гадене; повръщане; диария
3. респираторен тракт: течащ нос; кихане; кашляне; хрипове; задушаване
4. кардиоваскуларна система: замайване; прилошаване; припадъци

Анафилаксията е внезапна, тежка алергична реакция, която засяга две или повече от изброените зони и често е животозастрашаваща. При нея се наблюдават симптоми като оток на дихателните пътища, сериозни затруднения при дишането, рязко понижаване на кръвното налягане, загуба на съзнание, които изискват спешно медицинско лечение.

Диагностициране на хранителните алергии

Ако се съмнявате, че детето ви има хранителна алергия, трябва да се свържете с вашия личен лекар. За да диагностицира алергията, той най-вероятно ще ви зададе въпроси, свързани със симптомите на детето, честотата на появяване на реакцията, времето, за което тя се проявява след консумацията на определена храна, евентуални членове на семейството, които страдат от алергии, екземи или астма.

Лекарят първо ще провери за други заболявания или състояния, които могат да бъдат причина за наблюдаваните симптоми. Например, ако детето ви получава диария след като пие мляко, докторът може да провери дали причината за това не е непоносимост към лактоза, а не алергия. Непоносимостта към глутен – протеинът, който се съдържа в пшеницата и някои други зърнени храни, причинява същите симптоми като алергията към пшеница.

Ако все пак лекарят ви установи, че става дума за хранителна алергия, той ще ви насочи към свой колега алерголог, който от своя страна ще ви зададе още и по-специализирани въпроси, ще прегледа детето и най-вероятно ще проведе един или повече тестове, чрез които да постави правилната диагноза. Най-често прилаганите тестове за установяване на алергии са кожен и кръвен тест.

Алергичните реакции могат да се появят в рамките на няколко минути или до няколко часа след консумирането на храната. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Лечение

След диагностициране на детето ви с хранителна алергия, лекарят ще ви помогне да изберете правилното лечение. За съжаление няма лекарства, които да излекуват малките ви наследници от алергиите, така че лечението се състои по-скоро в избягване на причинителя на реакцията и на храните, които го съдържат.

Ще ви се наложи да се научите да разчитате етикетите на храните. В тях трябва да е упоменато наличието на съставките, които най-често предизвикват алергични реакции и които вече посочихме в статията: мляко, яйца, риба, морски дарове, ядки, фъстъци, пшеница и соя.

Въпреки, че няма панацея за хранителните алергии, все пак с определени лекарства могат да се лекуват както по-леките, така и тежките симптоми. Антихистаминът атакува обривите, течащия нос и коремните болки, предизвикани от алергични реакции.

Епинефринът често се използва при остри алергични реакции или анафилаксия. Ако детето ви получава тежки алергични пристъпи, е добре да се консултирате с лекаря си дали епинефринът е подходящ за него и при положителен отговор винаги трябва да имате под ръка от него. Знаците и симптомите на анафилкасия, които предполагат използването на епинефрин са: рязко прегракване; усещане за стягане в гърлото; затруднено дишане; всяка комбинация от симптоми, засягащи две или повече системи в човешкото тяло, като например обриви и коремни болки.