Експерти уверяват, че пробиотиците са най-добрият лек срещу храносмилателни проблеми, слаб имунитет и дори проблемна кожа

Пробиотиците са естествено присъстващи в определени храни вещества, които оказва изключително благотворно въздействие върху човешкия организъм. Сред пробиотичните храни влизат такива като кисело мляко, маслини, кисело зеле, мисо супа, кисели краставички, кимчи, темпе и др.

Пребиотиците от своя страна са несмилаеми компоненти на определени храни, които подхранват нашите пробиотиците. Присъстват в храни като лук, чесън, аспержи, праз, артишок, банани, соя и овес. Те стимулират растежа и активността на полезните бактерии в червата. Това е достатъчно добра причина да включваме редовно както пробиотичните, така и пребиотичните храни в дневното си меню.

Какво предствляват пробиотиците?

Световната здравна организация окачествява пробиотиците като „живи организми, които, когато се прилагат в достатъчно количества, оказват здравословно въздействие върху организма”. Пробиотиците са широко понятие, включващо храни, съдържащи живи организми като бактерии и дрожди. Има хиляди различни видове пробиотици – от лактобацили (например Lactobacillus ацидофилус и Lactobacillus GG), през бифидобактерии (като Bifidobacterium бифидус) до някои дрожди (Saccharomyces boulardii). Всички те са сходни с тези, които вече присъстват в храносмилателния тракт, така че когато ги приемаме чрез храната, всеки един от тях носи определени ползи за здравето на организма.

По-голямата част от пробиотиците са прикрепени към лигавицата на чревната стена и извършват различни полезни функции. Има много научни доказателства, свързани с техния положителен ефект върху здравето на човека. Проучвания сочат, че редовната им консумация значително подобрява функцията на храносмилателната система, укрепва имунитета, намалява симптомите на непоносимост към лактоза, оказва благотворно въздействие върху здравето на кожата и т.н. Ето как работят тези удивително полезни бактерии:

# Пробиотиците и храносмилателната система

Синдром на раздразненото дебело черво е изтощително състояние, което често води до подуване на корема, запек, коремен дискомфорт и диария. Макар че има различни причини за него, проучване от McMaster University Medical Centre доказва, че пробиотиците са в състояние да подобрят състоянието при по-голямата част от пациентите.

#Пробиотиците и имунната система

Полезните бактерии в червата формират значителна част от нашата имунна система. Проучване, направено от екип на Калифорнийския технологичен институт, установило, че бактериите в червата играят важна роля в развитието на белите кръвни клетки, които помагат на имунната система на организма да се бори с инфекциите.

#Пробиотици и антибиотици

По време на антибиотично лечение, специалистите не напразно препоръчват комбинацията му с пробиотици. Известно е, че антибиотикът убива не само лошите, но и добрите бактерии в чревната флора. По ирония на съдбата, това може да отслаби имунната система и да увеличи вероятността от допълнителни инфекции. Ето защо ролята на пробиотиците е да компенсира загубата на добрите бактерии чрез приема на определени дози пробиотик, които експертът ще предпише под формата на храни или хранителна добавка, съобразно теглото на пациента. Т.напр. изследвания сочат, че пробиотиците помагат за предотвратяване на т.нар. С. difficile диария, свързана с употребата именно на антибиотици.

#Пробиотиците и кожата

Въпреки че все още в това отношение предстоят да се направят редица изследвания, до момента учените са установили пряка връзка между пробиотиците и доброто здраве на кожата. Според ново проучване бебетата, на които били давани пробиотици, показали 57% по-малка вероятност да развият алергична екзема, отколкото тези, които приемали плацебо. Същите демонстрирали 44% по-малка вероятност от развитие на алергична реакция към общи алергени като прашец, краве мляко, яйца и домашен прах. В тази връзка Американската академия на семейните лекари наскоро съобщи, че пробиотиците могат да намалят честотата на атопична екзема при бебета в риск.

Проучвания сочат още, че пробиотиците могат да допринесат за подобряване имунната система на кожата, както и да бъдат полезни при предотвратяване на вредното въздействие на слънцето от ултравиолетовите лъчи.

# Пробиотиците и здравето на мозъка

Последни данни сочат, че някои бактерии могат да повлияят благотворно върху настроението, като произвеждат съединения, които пътуват от червата към мозъка. Учените наричат този път „чревно-мозъчна ос”.

В тази връзка скорошно проучване също подкрепи идеята, че пробиотичните добавки могат да подобрят настроението. Изследователите не са били в състояние да определят точно защо и как се случва това, но предполагат, че този интересен факт се дължи на способността на чревните бактерии да повишават нивата на триптофан – аминокиселина, която стимулира отделянето на серотонин в мозъка.