Какво представлява кистозното акне?

При повечето жени кистозното акне е свързано с хормоналния дисбаланс. Затова и често бива провокирано по време на цикъл или бременност. Използването на прекалено много козметика, замърсяването на въздуха и др. външни фактори са също причини за появата на акне. Всички те предизвикват свръхпроизводство на себум – вещество, което се произвежда от мастните жлези и предотвратява сухотата на кожата. Когато производството му е извън нормалните количества, той запушва порите на кожата, което се превръща в благоприятна среда за развитието на бактерии. Бактериите предизвикват появата на инфекции под формата на кистозно акне. То може да бъде доста болезнено и обикновено се развива в зоната на челюстта, брадичката и долната част на лицето.

Допустимо ли е кистозното акне да се "пука" по начина, по който го правим с обикновените пъпки?

В никакъв случай! Прилагането на подобни манипулации върху кистозно акне и опитите да го ликвидираме с пръсти, може само да влоши състоянието на кожата, да доведе разкъсване и разкървавяване на епидермалната повърхност, а оттам – и до задълбочаване на инфекциозния процес, предупреждават дерматолозите. В случай, че сте прибързали и сте прибегнали до този опасен метод, веднага наложете върху мястото кубче лед – то ще стопира процеса на възпаление и ще потуши болката. Успокояващите компреси също са добра алтернатива.

Как да лекуваме кистозно акне?

Най-правилната стъпка, която може да предприемете, след като установите наличието на кистозно акне върху кожата си, е незабавната намеса на дерматолог, който ще ви предпише адекватно лечение. Колкото по-дълго отлагате този момент във времето, толкова повече ще расте кистата, и рискът за белези по кожата ще е по-голям. Тъй като кистозното акне е тежка форма на кожно заболяване, то може да се третира само с локални лекарства. Също така специалистът може да ви предпише и перорални лекарства за намаляване на възпалението.

Колко дълго личат кистозните белези от акне?

Белезите върху кожата, причинени от кистозно акне, могат да се задържат в продължение на седмици или дори месеци. Те са в резултат на възпаление на дермата, което кара кожата да произвежда пигментни клетки. Колкото по-тъмен е даден участък от кожата, толкова по-дълго и упорито лечение изисква той.

Влияе ли начинът на хранене върху кистозното акне?

Да. Сред храните, които могат да провокират появата на кистозно акне, са млечните и захарните продукти – сирене, мляко, шоколад, сладолед и т.н. Поради натрупването на излишни токсични вещества, кожата реагира като отделителна система, за да пречисти организма от тях. Най-добрият начин да се отървем от натрупването на токсини и излишни мазнини, е консумацията на вода. Ето защо специалистите съветват дневно да се приемат най-малко 7-8 чаши вода. Включването на много пресни зеленчуци и плодове в менюто ще подобри значително състоянието на кожата. Много от диетолозите съветват да заменим консумацията на кафе или чай сутрин с прясно изцеден плодов или зеленчуков сок.

Как да предотвратим появата на кистозно акне?

Поддържането на рутинна грижа за кожата е от първостепенно значение за профилактика и лечение на кистозното акне. Тежки овлажнители, прилагани върху непочистена кожа, могат сериозно да допринесат за появата на кистозно акне. Затова нанасяйте кремове винаги и само след почистване на кожата. Нежните ексфолианти, два пъти в седмицата, почистват кожата от мъртвите клетки и са препоръчителни за всеки тип кожа.

Ако кожата ви обаче е чувствителна, третирането с тях веднъж в седмицата е напълно достатъчно. Измивайте лицето си един или два пъти дневно, както и след физическо натоварване или спортуване. Ежедневно сменяйте кърпите, с които се почиствате. През зимните месеци поддържайте кожата си хидратирана, а през летните използвайте кремове със слънцезащитен фактор, предпазващ кожата от вредните UV-лъчи.