Прозорецът към света - очите ни, изискват постоянни грижи. Общото освежаване след сутрешния душ и измиването на очите не изчерпва грижата за  тях. Очите са изложен на прякото въздействие на околната среда - прах, вятър, сух или студен въздух. Едновременно с всичко това са претоварени, по-често професионално, от целодневно взиране и втренчване без мигане, например в мониторите.

Много добър ефект върху очите имат студените водни процедури

  • За целта наливате студена вода в чист съд, в който може да потопите лицето си. След което, задръжте за кратко време лицето във водата със затворени очи. Потапянето повторете три-четири пъти. След време започнете да държите очите си отворени в студената вода. Цялата процедура отнема около 3 минути.
  • Плискането с течащата студена вода не изисква никаква поготовка и може да се извърши навсякъде. Със събраната в дланите вода се плискат отворените очи  до 12 пъти. Това е една от препоръките за здрави очи на д-р Бейтс, наравно с упражнения за очните мускули.

Контактът на отворените очи със студената вода, стимулира нервните окончания. Подобрява се кръвната циркулация и снабдяването на очните тъкани с повече кислород, а ненужните отлагания по-лесно се отстраняват чрез лимфата и венозната кръв. Затова тези водните процедури се препоръчва да се извършват всяка вечер. Снимка: freedigitalphotos.net