Както при всеки полов контакт, така и при оралната любов , обаче, могат да се предадат неприятни болести. От тях най-честа е гъбичната инфекция (кандидозата).

Коварството на гъбичките

е в това, че мъжете обикновено не усещат тяхното наличие.  Те се разполагат  в тестисите и не предизвикват оплаквания, но могат да заразят жената при правене на  „френска любов”. Особено когато има протриване или макар и незначителни  нацепвания на устната лигавица и езика.  Жените по-бързо забелязват наличието на гъбична инфекция. При тях се появява усещане за сърбеж, зачервяване на лигавицата, болезненост, поява на „бяло течение”.

Хубавото е, че тази инфекция се лекува в наши дни

Микробиолозите са успели да изолират причинителя на тази болест  още в средата на  ХIХ век, т. нар. Candida Albicans, и съвременната медицина разполага с ефективни медикаменти .  Проблем се явяват самолечението или подценяването на инфекцията, в резултат на което гъбичките могат да се окажат много упорити за лечение. Освен прием на лекарствата, е добре да се поддържа полова хигиена. Известно време, докато се лекуват и двамата партньори,  е препоръчително въздържание от секс.

За тоалет на гениталиите не бива да се използва сапун,

тъй като допълнително  се алкализира лигавицата, която се превръща в прекрасна среда за размножаване на гъбичките. Като допълнителни процедури  се препоръчват промивки със смрадлика и със сода. Памучното бельо е най-хигиеничното и за двата пола.

При херпес на устните също избягвайте "френска любов"

От една страна вирусът от херпеса на  устните може да се предаде на гениталиите, а  от друга - херпесът се превръща във входна врата за допълнителна инфекция.

Оралната любов  е част от любовната игра, но за да не бъде помрачено изживяването, правете я само с постоянния партньор или партньорка.