Навярно сте получавали внезапно схващане на мускул. Силната болка от съкращението му е много неприятна още повече и затова, че волево не може да се премахне. Най-често са крампите на прасците. Хората, които активно спортуват получат мускулни крампи и на задната част на бедрото, и на гръдните мускули - почти на всеки мускул. На една част от тези контрактури се гледа като на симптом, по който се разпознават различни болести (диабет, хипофункция на щитовидната жлеза, наднормено тегло). Други са свързани с недоимък на магнезий, напр. по време на бременност, в резултат на редовна употреба на алкохол или при хора, използващи диуретици.

Магнезият е необходим за предаването на нервния импулс

и за обмяната и синтеза на енергийните субстрати като глюкозата. Той участва в състава на ензимите от чиято активност зависи освобождаването на енергията в клетките. Освен това магнезий е особено необходим и за отстраняване на млечната киселина колкото се може по-бързо от претренираните мускули, защото нейното наличие ограничава мускулното съкращение и предизвиква чувство за болка. От друга страна магнезий е нужен и за вноса на калций и калий, които участват в поддържането на водно-солевия баланс.

С високо съдържание на магнезий са тиквата, бразилските орехи, бобовите храни, фурмите,

бананите. Освен чрез храната, човек може да си достави по-голямо количество магнезий в най-различни фармацевтични форми. Например лекарите-хомеопати срещу крампи при музиканти, поради стереотипните движения, с които претоварват едни и същи мускулни групи, препоръчват хомеопатичното средство магнезиа фосфорика. От сравнително новите за нас шуслерови соли, солта  №7 - магнезиев фосфат, също има показания срещу  мускулни схващания и болки. Има магнезиеви таблетки, а също и под формата на ампулки за пиене и магнезий, който се усвоява през кожата.

Мускулната преумора е съществена причина за мускулни схващания. Затова е задължително

всяка тренировка да започва и да завършва със стречинг.

Принципът за постепенност в натоварването не бива  да се пренебрегва, защото "студеният" мускул е склонен към крампи. За да не се натрупва млечна киселина, която е краен метаболитен продукт от обмяната в активно работещ мускул, е необходимо активно кръвоснабдяване, респ.  доставка на кислород., което се постига с предварителното загряване.

Жените познават схващането на мускулите, след когато цял ден са били с обувки с висок ток

Може да се изтегли палеца на крака нагоре към тялото, при което се разтяга мускулатурата на подбедрицата или пък максимално да се сгъне стъпалото в контрашпиц. Помага енергично размачкване на мускула до изчезване на  болката от контрактурата, както и ходенето на пети, след това на външния ръб и на вътрешния ръб на стъпалото. Масажът на претоварените мускули е сигурно средство за тяхното отпускане.

Добър ефект има топла вана на подбедриците или топла струя вода с душа върху тях

Освен топлината, изглежда парадоксално, но ползотворен ефект има и от въздействието с лед. Тази криотерапия, освен че обезболява, в началото предизвиква спазъм на съдовете, но след това настъпва тяхното разширение,  т. нар. вазодилатация. Обикновено крампите ангажират мускулите сгъвачи, поради нормално по-високия им тонус. Затова стречингът помага срещу крампи, напр. при контрактура на мускулите от  задната група на бедрото спазъмът се преодолява с разгъване на схванатия крак.

Преди и след голямо физическо натоварване и професионалните спортисти и любителите трябва да пият много вода, защото и дехидратацията е сред основните причини за мускулни схващания.