Червеното цвекло все повече навлиза в нашата кухня като салата, мезе или в борш. Добре е то да се консумира в този сезон, независимо че може и да се консервира.

Червеният цвят се дължи на антоцианите, които са с доказан стимулиращ ефект върху  имунната защита. Затова се препоръчва на хора в период на възстановяване след  боледуване, операции и анемия.

Червеното цвекло е зеленчук с характеристека на лечебна храна

Заради съдържанието на йод, се препоръчва на хора с хипофункция на щитовидната жлеза. Богато е на калий, магнезий, цинк, желязо, мед и на много витамини - С, В1 и В2, Е, РР и каротин. Стимулира ленивите черва и храносмилателните процеси.

Червеното цвекло може да се консумира сурово

по две филийки на ден или те да се изцедят в сокоизтисквачка, и да се изпие като фреш. Не е добре да се консумира престоял сок. Рубинено-бляскава, сладка и

засищаща е салатата от варено цвекло с магданоз и чесън, обилно полята със зехтин и лимон.

Вкусотия е. Не е нужно да се вари дълго, след като може да бъде консумирано и сурово. Сварява се без да се обелва или нарязва. С остър нож се реже на дребни кубчета и така поднесена, тя е  дори красиво присъствие сред другите гозби. Комбинира се и с другите кореноплодни - алабаш, ряпа и морков, които се настъргват на ренде. Чубрицата също може да бъде използавана като подправка.

В народната традиция се използва за облекчаване при камъни в бъбреците и жлъчния мехур

Сваряват се 6 средноголеми глави червено цвекло в 3 л вода. Вари се в продължение на час и половина. След като изстине, се прецежда и се съхранява в храдилник. Пие се сутрин, обед и вечер на гладно по 100 мл. Ако не сте консумирали досега червено цвекло, бъдете подготвени, че на следващия ден урината почервенява.