.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Витамини от В групата срещу мръсен въздух

Евгений Милов | преди 1 година
софия
Петте кьошета, София Снимка: Евгений Милов
Високи дози от добавките могат да коригират негативните последици от замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха влошава здравословното състояние на все повече хората по света, но витамините от В групата могат напълно да коригират негативните последици от него.

Според ново научно изследване високи дози от микронутриентите имат реален ефект срещу уврежданията, причинени от много фините прахови частици (< 2,5 микрометра диаметър).

СЗО алармира, че 90% от глобалното население живее в райони със замърсяване на въздуха над безопасните норми, като опасните частици се образуват основно от дизеловото гориво и печките на твърдо гориво.

Данните от проучаването установяват, че замърсяването на въздуха променят използването на ДНК инструкциите на епигенетично ниво в клетките, но добавките (фолиева киселина/2,5 мг, В6/50 мг и В12/1 мг) ограничили само за 4 седмици ефекта на много фините прахови частици в 10 генни локации с между 28-76%.

Резултатите от изследването на американски учени са публикувани в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?