.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Витамин С има противораков потенциал срещу левкемия

Евгений Милов | преди 1 година
левкемия
Снимка: iStock
Аскорбиновата киселина като алтернативна химиотерапия

Съществува връзка между наличието на витамин С в организма и риска от развитие на левкемия, като аскорбиновата киселина регулира стволовите кръвни клетки в организма и го защитава организма от развитие на раковото заболяване.

Резултатите от изследване на американски учени от Children’s Medical Center Research Institute в Далас сочат, че витамин С потиска диференциацията на хемопоетичните стволови клетки в кръвта и стимулира активността на протеина Tet2, който потиска раковите заболявания.

Ефектът на аскорбиновата киселина върху стволовите клетки и диференциацията е изследван с лабораторни мишки, които имат способност сами да произвежда аскорбинова киселина - за разлика от човешкия организъм, който трябва да го приема с храната.

Използваните мишки в експериментите обаче имали специфична генна мутация, която не позволява на клетките да произвеждат витамин С, така че учените да установят какво се случва в кръвоносната система при негов дефицит. 

Резултатите показват, че броят на хемопоетичните стволови клетки у мишките е значително по-малък. Недостигът на витамин С у мишките понижава активността на протеина Tet2, което повишава риска от развитие на левкемия. Включването на аскорбинова киселина с храната повишило активността на Tet2 у мишките, възстановявайки броя на стволовите клетки. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание Nature.

Одобриха революционно лечение на рака: CAR-TТерапията е успешна срещу детска левкемия
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?