Ракът на белия дроб е най-разпространената форма на карцином – всяка година повече от 1,2 милиона души в световен мащаб умират от тази коварна болест. При близо 90% от случаите заболяването се развива като последица от тютюнопушенето.

Но все пак не всички пушачи се разболяват от рак и учените от край време се опитват да открият причината за това. Сега най-накрая медицинските специалисти се доближават до отговора, благодарение на последното проучване на Международната агенция за изследване на рака.

В рамките на проучването е било открито, че при пушачите, които имат по-големи количества витамин В6 и метионин (неутрална аминокиселина и силен оксидант, известен като страшилището за всякакви коварни болести) в организма, рискът от рак на белия дроб е по-малък. Според учените той е по-нисък с цели 60%.

Изследването е обхванало 400 000 души, между които и 900 пациенти с фаталното заболяване. Повечето от участващите са пушачи, но има и 100 души, които никога не са употребявали цигари, както и 160, които са се отказали от вредния навик.

Д-р Пол Бренан – ръководител на изследването, заявява: „Тези данни показват, че диетата играе важна роля в борбата срещу рака на белия дроб, но все още е рано да се твърди, че само чрез промяна на начина на хранене и консумирането на повече храни с високо съдържание на витамин Б6 и метионин може да се предотврати заболяването от рак”.

Все пак лекарите препоръчват редовната консумация на ядки, риба и месо,  в които нивата на тези здравословни съставки са най-високи.