.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Високите нива на естроген в утробата са свързани с развитие на аутизъм при новородените

Евгений Милов | преди 12 седмици
аутизъм
Снимка: iStock
Нови доказателства в подкрепа на пренаталната полова стероидна теория за аутизма

Учените са установили връзка между излагането на високи нива на естрогените в утробата и вероятността от развитие на аутизъм при новородените. Откритието внася още доказателства в подкрепа на пренаталната полова стероидна теория за аутизма, предложена преди 20 години.

През 2015 г. екип от учени от Кеймбриджкия университет във Великобритания и Държавния серумен институт в Дания са измерили нивата на четири пренатални стероидни хормони - включително два известни като андрогени, в околоплодната течност в утробата, като са установили, че те са по-високи при мъжките фетуси, които впоследствие развиват аутизъм.

За аутизма при децатаНай-малкото, което трябва да знаем...

Тези андрогени се произвеждат средно в по-големи количества при мъжките, отколкото при женските фетуси, така че може да обясни и защо аутизмът се среща по-често при момчета. Те са известни също така и за маскулинизиране на части от мозъка и за въздействието върху броя на връзките между мозъчните клетки.

Днес същите учени са надградили предишните си констатации, като са тествали пробите от амниотична течност от същите 98 индивида, взети от Датската национална биобанка, която е събрала амниотични проби от над 100 000 бременности, но този път разглеждайки друг набор от пренатални сексуални стероидни хормони, наречени естрогени. Това е важна следваща стъпка, тъй като някои от досега изследваните хормони се превръщат директно в естрогени.

Мултивитамините през бременността понижават риска от аутизъмС цели 30%

Всичките четири естрогена са били значително повишени средно при 98 фетуса, които по-късно развиват аутизъм, в сравнение с 177 фетуса, които не развиват. Високите нива на пренатални естрогени са още по-предсказуеми за вероятността от развитие на аутизъм, отколкото високите нива на пренатални андрогени (като тестостерон). Противно на общоприетото схващане, което свързва естрогените с феминизацията, пренаталните естрогени имат ефект върху растежа на мозъка и също така маскулинизират мозъка при много бозайници.

"Това ново откритие подкрепя идеята, че увеличените пренатални полови стероидни хормони са една от потенциалните причини за състоянието аутизъм. Генетиката е ясно установена като друга причина и тези хормони вероятно взаимодействат с генетичните фактори, за да повлияят на развиващия се мозък на плода в утробата", заявява ръководителят на изследването проф. Саймън Барон-Коен, директор на изследователския център за аутизъм в Кеймбриджкия университет.

Индикаторът за аутизъмГенетично обусловено ли е състоянието, щом бързият растеж на мозъка е негов предвестник?

"Тези повишени хормони могат да идват от майката, бебето или плацентата. Нашата следваща стъпка трябва да бъде да проучим всички тези възможни източници и как те взаимодействат по време на бременността", коментира д-р Алекс Цомпанидис, който работи по новото изследване.

"Тази находка е вълнуваща, защото ролята на естрогените при аутизма почти не е изследвана и се надяваме, че можем да научим повече за това как те допринасят за развитието на мозъка на плода в по-нататъшни изследвания. Все още трябва да видим дали същият резултат е валиден и при жените с аутизъм", допълва д-р Алекса Пол, част от екипа на Кеймбридж зад проучването.

Въпреки това екипът предупреждава, че тези открития не могат и не трябва да се използват за скрининг на аутизъм. "Ние се интересуваме от разбирането за причината на аутизма, не за превенцията му", добавя проф. Барон-Коен, който първи предлага преднаталната полова стероидна теория за аутизма.

Многото лица на аутизмаТази статия няма за цел да поставя диагнози и да изказва медицински релевантно отношение. Тя е чисто информативна

Пълните резултати от научното изследване са публикувани днес в списание "Molecular Psychiatry".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?