.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Възпалението на венците увеличава риска от рак при жените

Евгений Милов | преди 1 година
зъбобол
Снимка: iStock
Рискът от рак на хранопровода е най-голям

Жените в менопауза с хронично възпаление на венците имат 14% по-голям риск от развитие на ракови заболявания, особено от рак на хранопровода.

Изследването на учени от "University at Buffalo School of Public Health and Health Professions" е проведено сред близо 66 000 жени, навлезли в менопаузата.

Резултатите сочат, че жените с хронични възпаления на венците могат да развият ракови заболявания не само в хранопровода, но съществува висока опасност от рак на жлъчката, рак на гърдата, както и рак на кожата.

възпалени венци
Снимка: iStock

"Рискът от рак на хранопровода е най-голям, защото се намира в непосредствена близост до устната кухина, откъдето парадонталните бактерии от зъбната плака и слюнката попадат в кръвообращението и организма", заявява д-р Джийн Уактовски.

"Рискът скача още по-високо за активни или бивши пушачи на цигари и други тютюневи изделия", допълва ръководителката на изследването.

Пародонтитът (популярен като пародонтоза) е инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, способно да доведе до болка, разклащане и дори загуба на зъбите. 

Пълните резултати от научното изследване в списание "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?