Какво се случва с кожата ми, защо се променя, защо е толкова трудно да отслабна и как да вляза във форма бързо и лесно – това са все въпроси, които си задава всяка жена, която наскоро е раждала и иска да изглежда зашеметяващо. За щастие, специалистите винаги са насреща, за да ни помогнат с отговорите и да дадат експертно мнение. Д-р Валентина Трачева от лазерен център Body Aesthetics дава отговор на най-често задаваните въпроси от майки, на които им предстои влизане във форма.

Какво се случва с кожата ни по време на бременност? Как се променя тя?

Случват се много промени, но за 90% от жените това, което се случва с кожата им, е най-драматично и забележимо – пигментните петна, стриите, напълняването и отпускането на кожата след това са сред най-плашещите последствия за бременните. Някои промени за бъдещите майки се дължат на хормони, които се секретират от плацентата и са нови за организма. Други са свързани с кожни проблеми, които се влошават или подобряват по време на бременността и след нея. Пигментните петна, например, се дължат на високите нива на естроген и прогестерон. Обикновено първо потъмняват по-пигментираните зони в тялото (като ареолите и гениталната зона), честа е и появата на нови петна и бенки, както и промяната в размера на стари такива. След шестия месец на бременността може да се образува и една тъмна вертикална линия в средата на корема, която изчезва няколко месеца след раждането... Случват се още редица нови за тялото процеси.
Затова женското тяло е чудо. По време на бременността то постепенно прави място на друго същество, сътворява го, закриля го, осигурява му подходящи условия, което променя голямо количество биологични и физиологични процеси в организма на майката. Много от жените изпитват чувство на щастие и удовлетвореност, но и забелязват неизбежните промени във външния си вид и полагат неимоверни усилия да ги предотвратят.

Снимка: istockphoto.com

Можем ли да повлияем на пигментацията още по време на бременността?

Съществува теория, че пигментацията може да бъде намалена по безопасен начин с допълнителен прием на фолиeва киселина, която бременната може да си набави като се храни редовно с голямо количество зелени зеленчуци, портокали и пълнозърнест хляб. Много бъдещи майки се страхуват от мелазма или т.нар. „маска на бременността“. Това са кафяви петна с резки граници и неправилни форми в централната част на лицето. Те се образуват при 45-75% от бременните, като по-голяма е вероятността това да се случи, ако има наследствен фактор или жената лесно хваща тен. Единственият начин, по който може да се опитаме да предотвратим това, е като изградим навици за предпазване от слънцето – ежедневно да ползваме крем със защитен фактор SPF 50 и да хапваме храни, богати на фолиева киселина. По време на бременност и кърмене не е безопасно да се прилага друг вид терапия за предотвратяване или премахване на новопоявилите се пигментации. Не се препоръчват и домашна грижа с козметика с киселини или пък клиничен пилинг, тъй като това може да доведе до раздразнение на кожата или да повлияе на плода, чрез попадналите в кръвообращението вещества. Към това може да се пристъпи 6-9 месеца след раждане и само по лекарско предписание и под наблюдение.

Моята препоръка е да се започне с неинвазивна терапия. В Body Aesthetics третираме тези проблеми с Hydrafacial MD. Терапията включва и гликолова и салицилова киселина, които имат моментален ефект на избелване, подмладяване и подновяване на кожата. Hydrafacial MD е прекрасна процедура за всеки тип кожа, защото позволява използване на серуми спрямо нуждите на всеки. С нея можем да правим повърхностен пилинг, трае само 30 минути и за щастие на всички - няма възстановителен период. Честотата на терапията е според нуждите – при проблемна кожа – няколко последователни процедури, или пък един път месечно като поддържаща процедура. Непосредствено след терапията има зачервяване, което изчезва до половин час и човек може да се върне дори на работното си място. Много клиентки споделят, че козметиката, която използват вкъщи започва да им се отразява по-добре след процедура при нас. Това е така, защото с всяка терапия Hydrafacial почистваме горния мъртъв слой клетки и козметиката вече има възможността да си свърши работата като въздейства върху живите клетки на кожата.

Снимка: istockphoto.com

Защо е толкова трудно да намалим обиколката на корема и бедрата след раждане?

В течение на деветте месеца на бременността тялото се адаптира към новите условия, вътрешните органи се разместват и правят място на растящото бебе. Почти 9 месеца след бременността са необходими на тялото, за да върне в състояние, близко до първоначалното му. След раждането коремната стена на жената е много отпусната и възстановявa тонуса си по-бавно от другите структури. Младите майки виждат и промени в областта на бедрата - тялото е опитвало да разшири родовия път, хормони в организма на бременната подпомагат увеличаванаето на разстоянието между костите на таза, натрупва се повече вода в ставните връзки. С нарастването на корема и покачването на килограмите, кожата се разтяга и това често води до образуване на стрии. Но дори и да не се появят стрии, кожата е силно изтънена, нарушени са колагеновите връзки, а това намалява еластичността й. Дори и да се включи спорт след възстановяването от раждането, той може да помогне за укрепване на мускулатурата и да помогне за прибиране на корема, но не може да повлияе върху еластичността на кожата и нейното стягане.
Тук на помощ идва терапията с VelaShape III. Това е терапия за стягане на кожата и отслабване. VelaShape III загрява подкожната мазнина локално на дълбочина в 15 мм със 150-ватовата двуполюсна радио честота и действа на горния слой на кожата с инфрачервена светлина, като същевременно вакуум помага за механичното изваждане на локално натрупани продукти на клетъчен отпадък. Технологията на този апарат стимулира синтеза на колаген и еластин, а лимфният дренаж пoмага да се освободи задържаната вода и значително намалява целулита и обиколките в третираните зони.

Очаквайте продължение на темата влизане във форма след раждане с отговор на въпросите:

1. Наистина ли само спортът не помага? Защо?

2. Наистина ли целулитът става по-видим, когато спортуваш?

3. Как да върнем формата си след раждането по най-лесния и бърз начин в забързаното ежедневие на майките?