Отговорите ви в анкетата от миналата седмица „Има ли ваксина срещу човешкия папиломен вирус?” донякъде успокояват, защото 4/5 от гласувалите вече знаят, че е разработена ваксина срещу него. Този вирус, попадайки в контакт с лигавицата на влагалището и по-точно с шийката на матката, намира благоприятни условия за развитие там и предизвиква в последствие рак на шийката на матката, който има много бързо злокачествено развитие. У нас за една година са регистрирани над 1100 жени с новооткрит рак на шийката на матката и над 340 са починалите от него. Съвместните международни научни програми на вирусолози,имунолози и онколози създават преди 8 години ваксина срещу човешкия папиломен вирус.

Тази ваксина е ефективна, когато бъде поставена на момичетата преди да са започнали полов живот.

Препоръчителната възраст за провеждане на имунизацията е на 12 години,

защото на тази възраст се изгражда достатъчно силен имунитет и освен това момичетата дотогава все още не са били в контакт с този вирус. У нас ваксината срещу човешки папиломен вирус  не се реимбурсира.

Поставя се по желание и по препоръка на личния педиатър или акушергинеколог

Ваксината се поставя трикратно. За сравнение, 20 години след въвеждане като задължителна на  ваксината срещу хепатит Б, която се поставя още в родилния дом „ Рязко намаляват случаите на заболелите у нас от остър хепатит”, отчита проф. Генка Петрова.

Обикновено жена,  инфектирана с папиломен вирус няма оплаквания. Единствено

чрез  гинекологични профилактични прегледи и онкологични цитонамазки могат да се установяват предраковите състояния.

Те могат да бъде излекувани и така да се спаси живота на жена в активна възраст, тъй като ракът на шийката на матката се установява около 40-та годишна възраст.

Статистиката сочи, че ракът на шийката на матката може да се намали и чрез безопасен секс, т.е. само с презервативи. Човешкият папиломен вирус е много прилепчив. Той може да се предаде от човек на човек дори при половата игра и без да е извършен полов акт. Затова, само чрез ваксинирането може се изгради имунитет, т.е. организмът да стане неподатлив на вируса при евентуална среща с него, за да не се развие раково заболяване.