.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ваксина за 12-годишните момичета

| преди 7 години
Ваксина за 12-годишните момичета
За предпазване от рак на шийката на матката

При повечето онкологични заболявания целта е да бъдат установени в начален стадий, когато има реална възможност за излекуване. Например, за рака на млечната жлеза се извършва мамография, за рак на простатата се изследва за простатспецифичен антиген, а за рак на шийката на матка се правят цитонамазки. Откакто беше доказано, че

човешкият папиломен вирус (HPV) е причина за рака на шийката на матката,

учените започват работа върху създаването на ваксини срещу него. Изработените ваксини, съдържат белтък от външната обвивка на вируса, което предизвиква изграждане на антитела. Ако по време на полов акт в организма на ваксинирано момиче попаднат човешки папилома вируси, организмът има готовност да отговори с изработването на антитела и да не допусне инфекция, а по-късно израждане на клетките в рак. Ваксините се прилагат от 9 години

и се реимбурсират в европейските страни, а от тази година и у нас

Европейските медицински експерти препоръчват ваксинация на всички подрастващи момичета преди започване на полов живот.

У нас са осигурени средства за безплатно ваксиниране на 12-годишните момичета

Това е една профилактична мярка насочена в бъдещето за ограничаване на рака на шийката на матката. Не бива да се пренебрегват данните, че всеки ден у нас умира жена от рак на маточната шийка, а всяка година около 1100 са новорегистрираните болни жени.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?