Когато сме спокойни, всичко в организма е балансирано. Непрекъснатите обменни процеси на изграждане и разрушаване текат в хармонична последователност. Всяка преумора или преживяване със силни емоции сриват това съвършено равновесие. Резултатът е загуба на енергичност и апатия, липса на сексуално влечение, както и рязко напълняване или загуба на тегло.

Да, организмът разполага с много резерви, но те бързо се изчерпват, особено от негативните емоции. Затова е добре съзнателно да се изграждат нови модели за по-здравословно мислене, реч и поведение. Например:

  • За да има конфликт, са необходими двама. Няма да участвам в нещо, което не е важно и което ще ме обремени с допълнителен стрес.
  • Старая се да виждам нещата от гледна точка на другата страна.
  • Ако разглеждам неблагоприятните обстоятелства едно по едно, после всичко ще тръгне по-гладко.
  • Притесненото ми състояние няма да помогне за разрешаване на ситуацията.
  • Ще се отпусна, ще се успокоя, ще планирам и едва тогава ще действам.

Подобен "вътрешен диалог” помага за балансиране на разума и тялото. Изберете или си създайте позитивни твърдения, които да се превърнат в част от всекидневния ви процес на позитивно мислене. За тази цел може да си ги напишете на табло в офиса, в дома, в автомобила. След време ще почувствайте как умеете да реагирате и да се справяте с каквато и да е стресова ситуация.

Повече може да прочетете в книгата „Нервната сила” на П. Брег