Съвсем гореща - на пазара от 15 декември, и предназначена за модерната жена и нейната модерна кухня е книгата на Магдалена Пашова - "В кухнята на модерната жена". Тези страници са специално подготвени за жените, които ценят здравето си, добрата храна и личното си време. Защото храната отдавна не е само начин да задоволим глада си. Тя носи здраве и наслада, приготвянето ѝ е възможността да прекараме приятно времето си с най-близките и да си починем от ежедневното натоварване. 

В книгата ще намерите рецепти за разнообразни и балансирани ястия, приготвянето на които не отнемат повече от 30 минути и не изискват специални кулинарни умения. Повече за книгата и за модерната жена ни разказва самата авторка. Коледният й подарък пък е специална рецепта за златен чай, който ще ни помогне да се отпуснем и да спим по-добре.

Как изглеждат модерната жена и модерната кухня?

Модерната жена и нейната кухня са две явления, които не са съществували никога преди в човешката история!Жената днес, за разлика от нашите баби и прабаби, е едновременно образована, независима, уверена в собствените си способности, неограничена в пространството на дома, но когато създава дом, той отговаря на личния й стил, предпочитания и начин на живот. Модерната жена се интересува от здраве, хранене, спорт, йога, медитации и себеразвитие. Тя иска да изглежда добре, да се храни добре и да вдъхнови близките си да правят същото.

Кухнята на тази жена също е отражение на нейната различност. Там никога преди не е имало толкова уреди и техника, но те са ни необходими, защото ако има нещо, което да не ни достига на нас, модерните жени, това е време и ако с помощта на различни уреди можем да си спестим малко време, не виждам причина защо да не го правим!

Какви полезни и вредни продукти се срещат в кухнята на модерната жена?

Някои избират да напълнят шкафовете си с различни пакетирани храни, консерви, полуготови изделия, изкуствени овкусители, защото вярват, че нямат време да готвят. Аз ги разбирам напълно, защото като работеща майка времето ми е особено дефицитно. Но в същото време силно вярвам, че е напълно възможно в една кухня да преобладават чистите и цели храни - такива, каквито ги е създала природата и с тяхна помощ да се приготвят пълноценни, балансирани и полезни храни, които не отнемат много време. Повечето рецепти в книгата ми са именно такива и голяма част от тях отнемат средно 30-40 минути, а толкова време може да отдели почти всяка жена, за да осигури на себе си и близките си истинска вечеря, вместо псевдо хранителна химия.

Каква е твоята рецепта (магическа формула) за това да се храним здравословно и времето да ни стига?

Решението на този въпрос наистина изисква магическа формула! Предизвикателствата пред модерната жена да съчетава множество социални роли - на работеща жена, майка, домакиня, дъщеря, любима, приятелка, информирана и развиваща се дама, изискват твърде много от ограничения ни ресурс време. Нормално е понякога да стигаме до онзи момент, в който не ни достигат време, сили и фантазия, за да приготвим поредната здравословна вечеря.

Моята формула за справяне с тази трудност включва една система от 5П, а именно планиране, пазаруване, предварителна подготовка, приемане и прошка. За всеки елемент от тази формула разказвам подробно в книгата си, но най-общо идеята, е че нещата се случват по-лесно, когато предварително сме ги планираме, когато пазаруваме организирано и в по-големи количества, когато се научим да приготвяме някои неща предварително и така да пестим време. А когато все пак понякога не успеем и се наложи да направим компромис, да приемем фактите и да си простим, а не да се обвиняваме, защото именно любовта и приемането на самата себе си такава каквато си, (а никоя от нас не е идеална!), е според мен в основата на емоционалното и физическото здраве!

Каква е твоята коледна рецепта за LadyZone и читателките ни >>>

Каква е твоята коледна рецепта за LadyZone и читателките ни

За първите читатели на новата ми книга подготвих специален бонус - електронна книжа със 7 рецепти за коледни напитки, които да направят празничните дни по-вкусни и ароматни. Сред тях има безалкохолен ябълков сайдер, кокосов егног, сангрия с нар, джинджифилово лате и чай с тиква. С удоволствие споделям една от рецептите - златен чай за добро храносмилане с читателките на LadyZone, a книжката с останалите рецепти ще получат всички, които закупят "В кухнята на модерната жена" преди Коледа от тук.  

Златен чай за добро храносмилане

Куркумата е подправка с прочути антивъзпалителни и антиоксидантни свойства. Доказано е, че подпомага храносмилането, имунната система и дейността на черния дроб. Ето защо този чай ще подобри храносмилането ви по време на празниците, когато традиционно хапваме малко повече от обикновено.

Можете да пиете чая през цялата зима за укрепване на храносмилателната и имунната система. Особено подходящ е за вечерна напитка преди лягане, защото помага да се отпуснем и подобрява съня.

Продукти за 1 чаша:

1 чаша кокосово мляко
1 пакетче чай с джинджифил
1 шайба (около 1 см) пресен джинджифил
1 ч.л. куркума
1 пръчица канела
1/2 ч.л. мед (по желание)
щипка черен пипер

Приготвяне:

Смесете млякото, куркумата, джинджифила и канелата в малка тенджера. Нагрейте до точка на завиране. Отдръпнете от котлона и сложете пакетчето чай. Захлупете тенджерата и оставете да се запари 5 минути.

Прецедете готовия чай, добавете меда и поръсете с черен пипер преди да сервирате.