Основен принцип на аюрведа е ранното ставане. Високо духовните хора се събуждат и започват деня си между 3 и 4 часа сутринта. Това е най-подходящото време за духовни практики и за познаване тайните на вселената. Именно този час се счита за най-чист откъм влияние. Това е времето, в което се разкриват духовните тайни на света. Събуждането трябва да продължи с утринен душ, духовни практики и медитация.

Последователите на аюрведа работя не само за своето, но и за благото на света и щастието на всички хора.

Между 4 и 6 часа е времето, когато се извършват молитви, свързани с добруването на околните. В този ранен час от слънцето струи радост и оптимизъм. Затова ранобудните имат възможност да поемат от тези благодати, посредством лъчите му. Ранното започване на деня позволява да се избегнат големите проблеми, които поднася живота.


Когато слънцето се вдигне на небосклона, е най-доброто време за работа и дейности, в които е нужна добра памет. В този период паметта е най-силна. Между 6-7 се приема и първата закуска. Според аюрведа това трябва да са плодове – свежи или сушени. Започването на деня с нещо сладко събужда жизнените сили и дава тонус. Спокойно могат да бъдат започнати различни физически активности. Ако ставате в този час, може да имате усещането за напрежение, за липса на достатъчно време. А пълноценният ден трябва да започва спокойно, без бързане.

В интервала между 7 и 8 часа сутринта се събужда интелектът. Разумът започва да работи на високи обороти. Тялото е окончателно събудено и е време да погледнете на деня като на едно ново предизвикателство от вселената.

В часа между 8 и 9 е най-силно логическото мислене. Това е времето, в което е добре да обърнете внимание на различни стратегии, взаимовръзки и задачи. Интелектът е в своя максимум. Ако се чувствате гладни, може да хапнете втора закуска. Тя отново трябва да е плодова.

Между 9 и 10 е най-подходящото време за работа с цифри, данни, статистика, документи и схеми. Побързайте да приключите с по-важните задачи, защото между 10 и 11 часа интелектуалните способности започват да намаляват.

Слънцето стимулира храненето около 12, което означава, че е време за обяд. Хапнете бобови култури, зърнени или плодове.

Периодът между 12 и 18 е активен на физически и психически труд. Ако имате възможност, използвайте ранни следобед за кратък сън. Нужни са не повече от 30 минути, за да възвърнете силите си.

След 18 часа е време да приключите с работата си. Денят е към своя край и активността на тялото трябва да се отъждестви с това. Слънцето залязва, но е ред на влиянието на Луната. От 18 до 20 часа е време за слушане на музика, четене на книги, разговори и приятни дейности. Това е времето, което е хубаво да прекарваме със семейството си. Яжте зеленчуци, банани, орехи.

Най-късният час за заспиване е 23, защото между 23 и 1 е най-ценното време за сън. Тогава се възстановява най-много от изгубената през деня жизнена енергия. До 3 часа емоционалната сила на организма е възстановена.