.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

В какво се състои изкуството да живеете Okinawa

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110934287.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Положителна нагласа към живота, подвижни, градинарство, билки-подправки, соя, ориз, зеленчуци, риба и още

Тайната на дълголетниците от остров Окинава, Япония се изследва от тридесет години насам. Това е една от географските области в света с най-висока концентрация на столетници (на глава от населението). Те са не само много възрастни, но и в чудесна форма. Популярният автор в National Geographic Дан Бютнер представя резултатите от седемгодишно изследване във връзка с дълголетието в своята книга "Сини Зони. 9 урока по дълголетие от хората, живели най-дълго".

Ето в какво се състои изкуството да живеете Okinawa

Положителна нагласа към живота

Дълголетниците от Окинава са приветливи в общуването си с хората. Свикнали са до дълбока старост да бъдат в компанията на млади хора, защото не изразяват съжаление за нищо в миналото и се умеят да се наслаждават на малките радости в настоящето.

Сами отглеждат и използват билки - подправки

В ежедневната окинавска кухня присъстват билките – подправки: джинджифил, куркума и пелин. Много от местните хора отглеждат тези лечебни растения. За тях знаем, че са с добри профилактични качества срещу баналните сезонни инфекции, добре действат на стомашночревния тракт и запазват паметта и концентрацията.

Запезена подвижност

Традиционната простота и удобство на японския дизайн присъства в домовете на окинайците. Например, хранене и почивка се извършват на пода, върху рогозки. Многократното всескидневно ставане и сядане на пода укрепва долната част на тялото и поддържа равновесието, а това е защита срещу падания и травми. Подвижността на ставите остава съхранена независимо от годините.

Престой на открито под слънчевите лъчи

Едва ли се съмнявате в нуждата на тялото от светлина и витамин D, за чията синтеза са необходими слънчеви лъчи. Това е витаминът, който поддържа костите здрави и телата в отлична форма. Окинайците уважават и не пропускат своята разходка на плажа всеки ден като релаксират за кратко под открито небе.

Хранителен режим на окинайците

Редовна консумация на соя и ориз

Соята и хранителните продукти от соя - сирене тоф, супа мисо, поддържат нуждите на тялото от висококачествени протеини, растителни мазнини, микроелементи и витамини. Зърнените храни и зеленчуците съставят 70% от храненето на жителите на Окинава.

Консумация основно на растителна храна

Ястията им се състоят от запържени зеленчуци, сладки картофи, гоя (горчив пъпеш) – зеленчук, богат на антиоксиданти и вещества, които спомагат за намаляване на кръвната захар. Плодовете са съвсем малко и се смятат за лукс, защото не са така разпространени.

Ядат много повече риба, отколкото месо

Възрастните хора от Окинава се хранят и със свинско, но то се консумира предимно по празниците и винаги в малки количества.

Не ядат млечни продукти

Разбира се, знаете, че българското дълголетие в миналото се е свързвало с редовната консумация именно на млечните продукти, специално на киселото мляко. Така че, внимателно при избора на режим за дълголетие.

Ядат, но не "до насита"

Преяждането е абсолютно забраненено. От масата стават, когато стомахът е 80% пълен, когато все още има местенце за някоя и друга хапка.  

Окинайците поддържат “моай”

Това е традицията “моай” за изграждане на мрежа от социални контакти и е източник на емоционална подкрепа. Осъществява се с регулярни срещи между членовете на мрежата. Така се намалява стреса, тъй като членовете знаят, че могат да разчитат един на друг в случай на нужда.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?