Моите родители бяха запалени туристи. Прогнозата за дъжд не можеше да ни спре да излезем цялото семейство в планината. Детският ми спомен за разходка в Рила, когато ни застигна дъждовен облак, е за чудно приключение. Бяхме две приятелски семейства с по две деца. Всеки от нас си имаше яке с качулка и туристически обувки. Но какво измислиха бащите ни, за да слезем по-бързо до хижата - направихме две влакчета. По планинската пътечка в редичка по един ние се подредихме зад баща ми – нашия локомотив, а майка ми беше последният вагон. По пътеката вървеше и аналогичното влакче на приятелското ни семейство. Така с песни и изключително веселие за нас, тогава  деца, тази разходка остана незабравима.

Условието да не се разболеете:

след дъждовен туризъм трябва да имате сухи дрехи и обувки в раницата

Преоблечени веднага в хижата, аспиринчето и топлият билков чай с мед са задължителни. За да останат сухи дрехите в раницата, предварително се поставят в полиетиленов плик. Убедила съм се, че

щеките или импровизирана тояжка от гората помагат

за по-бързо и стабилно ходене в планината, още повече в дъжд, когато лесно човек може да се подхлъзне. Дъждобраните, които са достатъчно плътни, дълги и широки, могат да се облекат така, че да покрият и раницата. Този вариант го видях от студентите от НСА на Мальовица.

По-сериозно става, когато се извие гръмотевична буря

  • Не бива да се послонявате под надвиснали скали или самотно дърво.
  • Най-правилното е да се слиза надолу и към гората.
  • В гората, когато сте по-голяма група, не заставайте под едно дърво.
  • Свалете от вас металните предмети, напр. туристическия нож, и ги оставете настрана от вас.

Планинските спасители препоръчват да бъдат уведомявани при всеки по-дълъг преход в планината. Информирайте ги от колко души е групата ви и какъв е маршрутът, който предприемате.