Познавате ли онова чувство, когато бихте дали всичко за едно парче шоколад? Пък и да не споменаваме, че обикновено нещата не приключват само с него. Това неконтролируемо желание за сладко понякога се дължи на бактериите, особено на един вид: Candida albicans. 

Тези едноклетъчни гъбички обикновено се срещат в човешкото тяло. При нормални обстоятелства те живеят в баланс с другите микроорганизми и са безвредни. Ако това равновесие бъде нарушено поради някаква причина обаче (например след прием на антибиотици, повишени нива на кръвна захар, отслабен имунитет и т.н.), гъбичките започват ускорен растеж и правят живота ни далеч по-неприятен. 

Избягвайте захар, ориз и бяло брашно

Сладкото е голямото изкушение за всички жени, но в някои случаи то носи повече негативи, отколкото удоволствия. Типичен пример за подобна ситуация, е наличието на интимна инфекция. Освен че при първа възможност трябва да се консултирате с вашия гинеколог и да вземете необходимите мерки, специалистите препоръчват да ограничите и консумацията на определени храни и напитки. 

На първо място, трябва да изключите от вашата диета рафинирана захар във всичките й форми (бисквити, бонбони, шоколад, консервирани плодове, лимонади, конфитюри) и да намалите приема на прости въглехидрати (банани, круши или сливи). Можете да ги замените например с бадеми, морков или стевия. Препоръчително е да се избягват и продукти от пшенично брашно, сушени плодове, подсладени зърнени закуски, бял ориз, макаронени изделия, подсладени млечни продукти, крема сирене, кафе, алкохол, пакетирани плодови сокове и сиропи, твърде мазни сирена, пушени месни продукти, пушена риба и консервирани храни. Следващата стъпка е да се намали консумацията на цветни добавки, изкуствени подсладители и консерванти (натриев глутамат, бензоена и лимонена киселина). Освен, че ще осуетите размножаването на Candida albicans , твърде вероятно е и да влезете във форма и да се чувствате много по-добре. 

Подсладете се с ечемичен или оризов малц

Има някои храни, които могат да ви помогнат в справянето с неприятната ситуация, като например ръжените сладкиши, бобовите растения, риба, киноа, амарант, елда, овесени ядки, просо, сладки картофи, пресни зеленчуци, особено листните, свежи плодове (с изключение на банани, грозде и круши), ядки, масла, семена, билки, подправки, зелен чай и чай от морски зърнастец, вода и натурално ферментирали млечни продукти. Чесънът също е много полезен при лечение на гъбични инфекции. Заместете бялата захар с мед, сироп от агаве или ечемик, царевичен или оризов малц. 

Не използвайте парфюмирани сапуни

Неприятните симптоми на бактериална инфекция като вагинално течение например могат да бъдат предизвикани и от някои видове хигиенни продукти. Ето защо трябва да избягвате различни ароматизирани сапуни, душ гелове или пяна за вана, както и парфюмирани тампони или превръзки, тъй като честото им използване може да унищожи полезните микроорганизми и да наруши вагиналната микрофлора. 

Продуктите, които помагат за възстановяването на вагиналната микрофлора, се предлагат свободно в аптеките. Те помагат и за облекчаването на други неприятни симптоми като сърбеж, парене и неприятна миризма и най-често са под формата на вагинални таблетки. 

Вагиналните таблетки Beliema®  Effect са именно такъв продукт. Те съдържат лактобацили acidophilus и млечна киселина, които имат синергичен ефект за нормално рН и балансирана вагинална микрофлора. По този начин таблетките премахват интимния дискомфорт, допринасят за естествена защита от вагинални инфекции и предотвратяват развитието на патогенни микроорганизми. 

Таблетките Beliema® Effect е препоръчително да се използват в комбинация с Beliema® Expert измивен гел за интимната зона, разработен съвместно с гинеколози за ежедневна употреба и превенция на интимните инфекции. Нежната грижа, която той осигурява е благодарение на комбинацията от антимикробен агент хлорхексидин и пребиотици BioEcolia®. Заедно те помагат за възстановяване на естествената микрофлора на деликатната интимна кожа и спират развитието на гъбички и бактерии.