Ендоскопската хирургия в гинекологията позволява хирургът да работи с голяма точност с инструменти през много малки разрези в корема. Основните предимства на тази затворена техника е изключително бързото възстановяване на пациентките. При по-леки манипулации е възможно оперираните да си отидат вкъщи още на същия ден. Засега в България лекарите предпочитат да са по-предпазливи и практикуват изписването до 1-2 дни след манипулацията.

За сравнение, при класическата хирургия престоят в болницата е между 5-10 дни. Самото отваряне на коремната кухина крие опасност от усложнения. За радост на пациентките голямо предимство на лапароскопската (ендоскопска) хирургия е по-добрият козметичен резултат. Една година след интервенцията   е почти незабележима лекарската намеса.

Гинекологичната лапароскопска операция започва с изпълването на корема с газ - въглероден диоксид. Така хирургът, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда перфектно коремните органи на пациентката. Лапароскопските операции са много по-прецизни поради добрата визия в дълбочина с 40 пъти увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани.

През последните години бурното технологично развитие на медицината даде възможност всичко, което се извърша чрез класическата хирургия, да бъде правено и чрез лапароскопска техника. Това наложи да бъде въведена специална система за оценяване на уменията на хирурзите при миниинвазивните оперативни техники в гинекологията. "На практика ограничения не съществуват. Всички интервенции, познати при традиционната хирургия, могат да се извършват и чрез ендоскопската хирургия. Гинекологията непрекъснато се развива и вече разполагаме и с ултразвуков скалпел. Единственото ограничение е умението на оператора", обяснява д-р Надя Магунска от Медицински комплекс "Д-р Щерев", първият и засега единственият сертифициран специалист по лапароспкопска оперативна гинекология в България по високите критерии на Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE). Сертификатът уеднаквява стандартите за компетентност в Европейския съюз и позволява да се установи реалната теоретична и практическа подготовка на операторите на лапароскопски гинекологични операции.

Благодарение на развитието на технологиите медицината преодолява времето и пространството. Телемедицината позволява най-добрите лекари да консултират свои колеги на огромни разстояния. Медицински комплекс "Д-р Щерев" се превръща в специализиран център по гинекологична едндоскопска хирургия, където да се обучават млади специалисти и да развиват техниката в страната. Ръководството на болницата инвестира в технология, позволяваща телевръзка, за да може операциите да бъдат показвани на обучаващите се директно от операционната зала и то в реално време.

През месец май в Комплекса за женско и семейно здраве ще бъде открито разширеното гинекологично отделение с три нови операционни, което ще заема два етажа от новата болнична сграда на лечебното заведение. Там ще се извършват всички видове гинекологични операции с фокус върху ендоксопската хирургия, отговаряща на най-добрите медицински практики.

Но, човешкият стремеж към развитие не спира дотук. Вероятно следващата стъпка ще бъде роботизираната оперативна гинекология.