На всеки зимен празник и на Коледа канадците и американците сервират пълна чаша егног. Гъсто и сладко, домашно приготвеното алкохолното питие, се сервира самостоятелно в Коледната вечер или заедно с кафето и чая. Поръсва се със смляно индийско орехче или канела. Основните продукти са сварено прясно мляко и сурови пресни яйца. Има рецепти с различен концентриран алкохол: водка, уиски, ром, бренди. Количеството и вида на алкохола е според предпочитанията ви.

Рецепта за егног

- 2 чаши прясно мляко
- 6 жълтъка от пресни яйца
- 1 чаша захар
- 1 ванилия
- 2 цели карамфилчета
- 2 чаши течна сметана
- 250 мл уиски и 50 мл ром
- 1 щипка канела
- 1 щипка смляно индийско орехче
Рецептата е за 6 чаши.

Начин на приготвяне

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Сварява се млякото с карамфилчетата и ванилията и се оставя да се охлажда. Разбиват се много добре жълтъците със захарта до побеляване в дълбока купа. Към тях се добавя млякото при непрекъснато бъркане. След това се прибавят алкохолът и течната сметана на тънка струйка с енергично бъркане. Може да се прецеди сместа заради карамфилчетата и по-доброто й хомогенизиране. Налива се в бутилка и се охлажда преди да се сервира.