Екзотичните кътчета привличат с пищността си - богата растителност и атрактивен животински свят, т.е. неподправен същински живот. Когато вземете решение да пътувате в тропически район, съберете точна информация от посолството на страната или от туристическата агенция, дали има изисквания за ваксинации и кои са те.

За тропическите страни в северната част на Южна Америка, за централна и субсахарска Африка, трябва да си направите

ваксина срещу жълта треска

Това е особено опасна инфекция, която се предизвиква от вируси, които се предават при ухапване от комари. Веднъж направена, тази ваксина създава имунитет за 10 години напред. При пътуване отново в тропически райони се прави реваксинация след десетата година.

В Националния имунизационен и консултативен център в София на бул. "Янко Сакъзов” №26 разполагат с необходимите ваксини включително и за жълта треска. Там специалистите след ваксинирането ще ви дадат международен сертификат, че сте имунизирани със задължителната ваксина, който ще ви поискат при влизане в съответната страна.

За да не се заразите поради невнимание с тежки болести като малария, коремен тиф, дизентерия, холера, хепатит и др.,

спазвайте стриктно универсалните правила за лична хигиена.

  • Пийте само бутилирана вода.
  • Яжте единствено добре изпечена и сварена храна.
  • По време на хигиенен душ внимавайте да не погълнете от водата.
  • В багажа ви трябва да намерят място репеленти срещу комари и насекоми.

Репелентите отблъскват насекомите

Тези вещества се нанасят върху откритите части на тялото, а някои от тях и върху дрехите. Независимо от високите температури, носете дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли особено 2-3 часа след съмване и привечер, когато комарите по-активно хапят. Там, където се среща малария, болест, която също се предава при ухапване от комари, лекарите препоръчват да се вземат таблетки хинин до момента на консултация с лекар.

След пътуването при най-малкото нераположение с висока температура, повръщане, диария или обриви, потърсете лекар и непременно споменете за престоя си в чужбина, макар и за 1-2 седмици.