Не отдавна лекарите от водещи британски детски болници установиха рязко нарастване на броя на децата, страдащи от тежки наранявания след поглъщането на бутонни батерии.

# За опасността от бутонните батерии

3-годишната Елена от Северна Ирландия получи разкъсване на хранопроводната тръба, след като погълна часовникова батерия. Органът бил толкова увреден от инцидента, че лекарите трябвало да извършат над 60 операции, за да предотвратят опасността от фатален край. Днес, повече от година след инцидента, детето все още се нуждае от редовни болнични процедури. Тя все още не може да се храни и да пие правилно и й предстоя още редица операции, за да се възстанови напълно. Това е само един малък, но шокиращ пример, предупреждаващ за опасността, която носят бутонните батерии за малките деца!

Според статистиката броят на децата, постъпили в болница в резултат на поглъщане на бутонна батерия, се е увеличил с цели 60%.

Експертите подчертават унищожителното въздействие на тези батерии, което те могат да окажат върху живота на децата и техните семейства.

Бутонните батерии могат да бъдат открити в много предмети от бита, включително часовници, везни за баня, играчки, дистанционни и велосипедни светлини.

В случай на поглъщане, батериите могат да заседнат в хранопровода и да причинят необратими щети върху здравето на потърпевшия. Увреждането на хранопроводната тръба може да повлияе негативно върху дишането и нормалното поглъщане на храни и течности, и дори да доведе до смърт.

# Началните признаци, подсказващи, че детето е погълнало бутонна батерия:

-Затруднено преглъщане

-Повръщане

-Кашлица

-Задавяне

-Необясними инфекции на гръдния кош

В рамките на четири часа поглъщането бутонна батерия може да причини животозастрашаващи наранявания. Ето защо родителите трябва да реагират максимално бързо. Междувременно на детето не бива да се позволява да консумира каквато и да било храна или течности.

# Внимание!

Тъй като бутонните батерии могат да бъдат намерени в различни предмети от дома, е необходимо, като родители, да вземем необходимите предпазни мерки (да ги държим далеч от очитена детето), за да предотвратим риска от подобни животозастрашаващи инциденти.