При хронично ставно заболяване топлото облекло и топлите обувки са профилактично средство срещу обостряне на болката. За човек с артроза, ревматоиден артрит или болест на Райно ръкавиците са не само моден аксесоар, те са необходимост.

Една настинка или  грип веднага би усложнила хроничното заболяване. "Това да се обличат топло, не означава, че трябва да правят топлинни физотерапевтивчни процедури”, обръща внимание ревматологът д-р Любомир Маринчев.

Криотерапия - лечение с лед

Криотерапията е въведена преди 100 години в Япония. За възпалена и оточна става д-р Маринчев препоръчва домашно лечение с лед. За приготвянето му се използва пластмасова чашка, напълва с вода с една клечка от сладолед в чашката. Замразява се в камерата на хладилник. След това, като сладолед на клечка, с този лед се маже върху  подутата, топла и болезнена става три пъти по 5-10 минути на ден в продължение на седмица.

Когато ставите не болят, срещу сковаността отлично въздействат кръговите движения на всички стави, което отнеме 5-6 минути.  Започва се от глезени, коленете, тазобедрената става, след това ръцете, лактите, раменете, завъртане в кръста (както се върти обръч) и накрая бавни кръгове с главата в двете посоки. Това е доказан метод за запазване на подвижността в ставите.