Студено време, сняг, мраз, скреж, лед и студени крачета. За някои хора последното изброено е възможно най-лошото продължение на логическата редица. Понякога дори и да сме си вкъщи на топличко, краката ни остават студени, а това ни създава дискомфорт и чувство, че не сме успели да създадем достатъчно уютна обстановка у дома.

Проблемът студени крака е често срещан и особено през зимата е породен най-вече от студеното време. Когато е студено кръвоносните съдове, разположени по крайниците (и други части от тялото като ръцете и носа, например) се свиват, за да минимизират загубата на топлина. Това води до намаляване на кръвния поток към тези части от тялото, съответно и до по-малко кислород. Така студените крачета най-често почервеняват. Още повече, че по краката почти няма подкожна тъкан, която да задържа топлината, а площта, от която се отделя тя е голяма. И така краката ни изстиват най-бързо в сравнение с другите части на тялото.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В същото време студените крака могат да са симптоми за по-сериозни заболявания. Често диабетиците страдат от проблема, както и хора с нарушено кръвообращение, недостиг на витамини, пристрастени към алкохола и др.

Ако имате и най-малки подозрения за някои от тези заболявания, направете консултация с личния си лекар, който да ви препрати към компетентен специалист. Ако просто сте от хората, на които краката са им студени, но затова пък сърцето им е топло, то ето няколко съвета за сгряване в студените дни:

  • Избягвайте да обличате стегнати дрехи, които спират циркулацията на кръв към крайниците
  • Обувайте два чифта чорапи – едни по-тънки и от мека материя и едни вълнени отгоре
  • Преди да обуете чорапите намажете кожата с крем, за да намалите загубата на топлина
  • Купувайте си ботуши с лека платформа, за да може контактът между земята и краката да е колкото се може по-малък
  • Ако обувките ви са с тънка подметка, можете да се възползвате от удобни и меки вълнени термо стелки, които със сигурност ще ви топлят крачетата
  • Хранете се здравословно с пълноценна храна, богата на фибри, витамини и хранителни вещества.
  • Намерете своя спорт и тренирайте. Редовните активности ще подобрят кръвообращението

Ето и няколко опции за затопляне на краката у дома

-  Гушкане при любимия и масаж на ходилата са процедури, които могат да бъдат осъществени без никакви усилия от ваша страна. Налице трябва да е индивид от мъжки пол (ваше гадже или съпруг), който да осъществи двата процеса по затопляне на краката.

-  Алкохолът действа също затоплящо. Парче плат, напоено с ракия или спирт е с дълготраен сгряващ ефект. Поставете го като компрес на краката докато усетите затопляне.

-  В леген с топла вода разтворете няколко супени лъжици сол и потопете краката докато водата изстине.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

-  За правилно оросяване на краката пробвайте контрастни вани. За целта са ви нужни два легена – единият с гореща, а другият с топла вода. Потапяйте краката за две минути в топлата вода, след което за секунди в студената.

-  Напълване на бутилка с топла вода и поставянето й на студените крайници е начин, който още нашите баби са използвали, за да се сгреят. Днес все още е актуален, така че можем да се възползваме от него.

-  Използвайте стар чифт чорапи, във всеки, от които поставете шепа ориз. Завържете двата чорапа на възел.  Оставете за минутка в микровълновата да се затопли ориза. Извадете и пробвайте да не е прекалено горещо. Когато сметнете, че краката ви могат да издържат температурата, обувайте чорапите и се топлете.