Вижте първата част тук.

Всички добре знаем, че е хубаво да се пие много вода (между 2 и 3 литра на ден) и макар не винаги да изпитваме нужда от нея, тя наистина ни е необходима, ако искаме да бъдем свежи, енергични, здрави и красиви. Особено в летния сезон приемът й е много важен, затова вижте още кои плодове и зеленчуци могат да ви помогнат, за да хидратирате организма си. Тяхното тегло е над 90% водно.

Айсберг
95,6% вода

Експертите често препоръчват да го замените с по-тъмнозелени зеленчуци като спанак или маруля, които съдържат повече фибри и хранителни вещества като фолиева киселина и витамин К. За хидратиране обаче айсбергът е на първо място. Свежа салата с пилешко за обяд например ще ви даде необходимия протеин и воден прием за часа, но винаги можете да го добавите и към сандвича си.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Целина
95,4% вода

В една връзка целина има само 6 калории. Освен високото съдържание на вода, фибрите в целината намаляват апетита. Витамините А, К и C в комбинацията с водата пък неутрализират стомашните киселини. Затова целината често се препоръчва като естествен лек за киселинен рефлукс.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Репички
95,3% вода

Тези освежаващи кореноплодни зеленчуци трябва да бъдат основна съставка в лятната ви салата. Те й придават пикантен, но и сладникав вкус, а и страхотен цвят. По-важното е, че съдържат много антиоксиданти като катехина например, който иначе откриваме в зеления чай. Той се бори успешно със свободните радикали, които вредят на клетките ни.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Карфиол
92,1% вода

Карфиолът освен, че ви хидратира, притежава много витамини и фитонутриенти, които доказано намалят холестерола. Освен това, той също се използва при лечение на ракови заболявания и най-вече рак на гърдата. Изследователи от университета Вандербилт открили, че яденето на кръстоцветни растения (зеле, брюкселско зеле, алабаш, репички, хрян, джинджифил, синап, боянка) намалява смъртния риск от болестта и предпазва от повторната й поява.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ягоди
91% вода

Всички горски плодове са добри хидратанти, но ягодите са най-добрият избор. Малините и боровинките са в 85% вода, а къпините - 88%. Можете да ги смесите с нискомаслено кисело мляко и ще получите богата на фибри, протеини и въглехидрати комбинация, подходяща за закуска или възстановяващо хапване след тренировка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos