Алергичните заболявания са се превърнали в сериозен здравен и обществен проблем.

Очаква се към 2015 година всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест, съобщават от Българското дерматологично дружество (БДД).

Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда, е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания.

Отделяйки сериозно внимание на този проблем у нас ще се проведе Втората националната кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания".

Кампанията  ще се състои от 15 от 19 ноември и ще обхване 5-те най-големи университетски дермато-венерологични клиники, съответно в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен.

По време на кампанията пациенти ще бъдат консултирани и прегледани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и алергологични тестувания, отново без болния да заплаща за това.

Тази година специален акцент ще бъде поставен на професионалните алергични кожни заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Националната кампания е под егидата на Българското дерматологично дружество (БДД) и е част от инициативата на Европейската академия по дерматология (EADV) -Еuroprevention campaign "healthy skin @work".

За повече информация се обърнете към съответните клиники и институти в четирите града , за да резервирате час на посочените телефони:

София

УМБАЛ Александровска КДВ, ул. Св. Георги Софийски 1, тел.: 02 / 9230511, 0884632171

ВМА, Клиника по Дерматология, венерология и алергология, тел: 02 / 9225430

Пловдив

МУ, Катедра "Дерматология и венерология", сектор Алергология, тел.: 032 / 602268

Плевен

МУ, Клиника по Дерматология и венерология, Втора клинична база, тел.: 064 / 886622

Стара Загора

УМБАЛ, Клиника по Дерматология и венерология, тел.: 042 / 664338, 042 / 664445