Менингит е потенциална животозастрашаваща инфекция на менингити – обвивките на главния и гръбначния мозък. Оставен без лечение, менингит може да доведе до оток на мозъка и последващо инвалидизиране, кома или смърт.

Най-често менингит се причинява от вируси или бактерии. В по-редки случаи менингит може да бъде причинен от някои видове гъбички. Тъй като бактериалните инфекции са най-често сериозни и могат да застрашат живота на заболелия от тях, идентифицирането му навреме е жизненонеобходима и важна част за неговия спешен терапевтичен план.

Основните симптоми на менингита, за които всеки родител трябва да следи и да внимава са:

1. Висока температура, при която често ръцете и краката на детето могат да бъдат студени.
2. Обилно повръщане.
3. Сънливост и свръхчувствителност към светлината.
4. Детето отказва да се храни.
5. Главоболието е силно, обхваща цялата глава, нараства при промяна положението на тялото, при шум и светлина.
6. Детето изпитва слабост в шията. Вратът е схванат и втвърден.
7. Промени в поведението, изразяващи се в неспокойствие, изпискване, издуване на фонтанелата (причинено от повишеното вътречерепно налягане), патологична свръхчувствителност към сетивни дразнения, побледняване и посиняване.
8. Наличие на конвулсии или гърчове.
9. Понякога се появява и обрив. Обикновено той е късен признак за менингит. За да се установи обаче дали е следствие на менингит или не, се прави тест с прозрачна чаша. С нея се натиска мястото на обрива. Ако той изчезне, значи не е менингит. Ако не изчезне – ВЕДНАГА трябва да се потърси помощта на лекар!

Важно: В случай, че детето прояви дори само един от гореизброените симптоми, означава, че родителите незабавно трябва потърсят медицинска помощ! Колкото по-бърза и навременна е реакцията им, толкова по-голяма е вероятността да се предприемат навременни и адекватни мерки срещу заболяването!