Продължителното седене пред компютъра стимулира приемането на повче сладки неща. снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Прекалената работа с компютър, в това число и продължителното взиране в екрана, изострят желанието за сладки изкушения - шоколад и бисквити, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от проучване на датски специалисти.

Психическият стрес при работата с компютър предизвиква промени в кръвната захар и на хормонално ниво, които заблуждават мозъка да мисли, че е изразходвал голяма част от калориите и те трябва да бъдат възстановени.

Гледането на телевизия има подобен ефект, обясняват авторите на изследването от университета в Копенхаген. 

Жан-Филип Шапю, ръководителят на изследователския екип, започнал проучването, след като забелязал как негов колега постоянно похапва шоколадови бисквити след продължителна работа на компютъра.

За целите на изследването студентки били разделени на две групи. Участничките от едната група трябвало да извършат зададена им задача, като за целта използват компютър, а тези от другата - да си почиват 45 минути.

Специалистите установили, че студентките, които работили с компютър, са изгорили само три калории повече от тези, които си почивали.

За сметка на това обаче, те консумирали по-големи количества храна, когато им било разрешено да посетят бюфета, и приели допълнителни 230 калории.

Изследователите препоръчват на хората, които работят с компютри, да правят чести почивки и дори да се опитват да пишат прави, за да намалят риска от затлъстяване.