Любопитно за татуировката

Татуировката е била неотменен спътник на човека още от първобитно-общинния строй до ден днешен. В първичната си форма това били естествени рани, получени по време на лов. Белезите от тях се сливали в необичайни и интересни фигури, които превръщали носителя си в могъщ воин и ловец. Особено значение било придавано на магическата сила на татуировката. С времето знаците върху тялото залегнали дълбоко в традициите и ритуалите на различни племена и народи. Те били отличителен знак, с който всеки отделен клан се гордеел. В традиционната култура на много народи татуировката носела и продължава да носи определена социална роля, а понякога - и религиозен характер.

 

Татуировката днес

Днес татуировката е изключително популярна сред млади и стари по цял свят. Наречете я както щете – боди арт или изкуство, украшение, моден атрибут или прищявка, временно увлечение или нестихваща страст. Най-важното е да се знаят рисковете, които тя носи и предпазните мерки, за които всеки неин фен трябва да бъде подготвен и постоянно да прилага на практика.

Ефектът от тази относително бърза и лесна процедура води много хора до решението да се татуират, често пъти без да се замислят. Затова, за да не съжалявате по-късно, преди да се втурнете към най-близкото студио за перманентни татуировки, е необходимо да сте вече информирани за опасностите от тях и за предпазните мерки, които се налага да спазвате от мига на тяхното поставяне.

Какво е татуировка?

Това е перманентна художествена рисунка под формата на образ или символ върху кожата, направена чрез инжектиране на пигменти в най-горния слой на кожата с помощта на специална машинка с игла, която трябва да бъде добре стерилизирана. Татуировката се постига след многократно пронизване на кожата и поставяне на миниатюрни капчици мастило при всяко убождане. В зависимост от размера и вида на татуировката, процесът може да продължи от един до няколко часа. Извършва се без упойка и често причинява кървене и различни степени на болка, в зависимост от размера и местоположението на татуировка.

Ето и някои от най-често срещаните проблеми, до които може да доведе татуирането:

Кожна инфекция

Правенето на татуировка е свързано най-вече с "пробиване" на кожата. Това увеличава значително опасността от инфектиране на кожата или от други усложнения, вариращи от незначителни до животозастрашаващи. Сред симптомите, разкриващи наличието на инфекция, са зачервяване, подуване, болка и гной.

Алергична реакция

Пигментите и багрилата, използвани при производството на татуировки, особено червеният цвят, могат да причинят алергични реакции при някои хора – сърбеж и обрив на мястото на татуировката. Последният дори може да настъпи години след осъществяването на татуировката.

Грануломи

Друг сериозен риск от поставянето на татуировка е появата на "грануломи" - малки подутини, които могат да се появяват около мястото на татуировката, по-специално, когато цветът на инжектираното мастило е червен.

Келоиди

Келоидът е ръбоподобно образувание с неправилна форма и прекомерно отлагане на колаген, причинено от рана и провокирано вследствие увреждането и разрастването на съединителната тъкан.

Пренасяни по кръвен път заболявания

Наред с горните усложнения, съществуват и много по-сериозни рискове за здравето. Важно е да сте се убедили в чистотата и стерилността на инструментите, за да се избегне опасността от замърсяване или зараза на кръвта. Сред коварните болести, които дебнат вследствие на неподдържана стриктна хигиена, са хепатит B, хепатит C, тетанус и HIV – вирусът, който причинява СПИН.

В случай на алергични реакции, кожни инфекции, грануломи, келоиди или други усложнения, свързани с татуировката, в повечето случаи се стига до лечение посредством лекарства или някои други методи. В определени случаи премахването на татуировката е крайно наложително .

 

Какви предпазни мерки трябва да се вземат, за да се сведат до мининмум рисковете от подобни последици – вижте във втората част на статията >>

____

/Използавни са материали от различни източници./