.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тапетите вкъщи крият опасни токсини

Евгений Милов | преди 51 седмици
Тапети
Снимка: iStock
Тапетите в закритите помещения носят риск за здравето

Тапетите могат да причинят състояние, познато като синдром на болната сграда - когато обитателите й започват да се чувстват болни в зависимост от прекараното време в нея.

Токсините от плесени върху тапетите вкъщи могат лесно да се разпространяват с въздуха, криейки рискове за здравето в закрити помещения, което трябва да бъде взето под внимание за качеството на въздуха.

Лабораторните тестове доказват, че е възможно микотоксините от плесенясали материали да бъдат пренесени по въздуха, коментира проф. Жан-Дени Баий от Националния ветеринарен институт в Тулуза.

Тапети
Снимка: iStock

"Повечето от пренесените по въздуха токсини е по-вероятно да бъдат открити върху плесенни спори. Но част от токсините са върху миниатюрни частици - прах или миниатюрни парченца от тапети, които лесно могат да бъдат вдишани", допълва докторът по хигиена на храненето.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание Applied and Environmental Microbiology

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?