Яйцата да са пресни

Пресните домашни яйца са най-добрият избор, за да стане крем карамелът вкусен. Дали са пресни яйцата може да познаете по следния начин. Пуснете яйце в чаша вода, в която сте сипали сол. Ако яйцето потъне, значи е прясно. Ако обаче остане на повърхността, значи е старо. Не използвайте такива яйца.

Дали са качествени може да познаете по цвета на жълтъка. Колкото по-наситен е той, толкова по-хубаво е яйцето. С хубави и пресни яйца разбитата млечна смес е с бледожълт цвят и ухае вкусно. Когато кремът се изпече, става златист отвън и млечно-жълт отвътре.
Задължително оставяйте яйцата да постоят няколко минути, след като ги извадите от хладилника, за да станат със стайна температура. Може да ги подържите и близо до печката. Така се разбиват по-добре.

 

Млякото да е горещо

Ако добавите към разбитите яйца студено прясно мляко, кремът ще стане на шупли. Някои хора го харесват именно с такава консистенция – ефирен и не толкова плътен. Ако обаче искате крем карамел, галещ езика с мекотата си, добавете горещо мляко. Противно на повечето очаквания, яйцата няма да се пресекат. Добавянето на предварително загрято прясно мляко в крема е гаранция за плътна и равна консистенция без дупки.

Водата - на стайна температура

Крем карамелът се запича на водна баня. Просто подредете купичките в тава и долейте вода, която да стига до средата им или малко по-надолу. Водата не трябва да е гореща, в противен случай яцата може да се пресекат и кремът да стане нехомогенен. Най-добре сипете вода, която е на стайна температура, за да се подгрява във фурната равномерно с всички останали продукти.