След като станаха ясни първите няколко малки промени в начина ви на живот, които ще ви помогнат да си набавите пълноценна почивка, ето и останалите:

Компенсиращата следобедна дрямка

Ако не успеете да се наспите през нощта, опитайте се да си намерите малко време за дрямка през деня. По принцип следобедният сън винаги е препоръчителен, но както знаем – твърде ангажираното ни ежедневие не позволява подобни своеволия. Ако все пак имате такава възможност, не се възползвайте в твърде ранни или твърде късни часове, защото така ще нарушите ритъма на "основния" си сън. Идеалното време за следобедна дрямка? Между 14:00 и 16:00 за около 20 или 90 минути.

Спрете хъркането му

Ако партньорът ви хърка, опитайте с тапи за уши. Може да инвесирате известна сума в слушалки, ограничаващи шума. Мушкане в рамото отвреме-навреме също е вероятно да свърши работа, въпреки че е по-хуманно да ползвате чорап, в който е пъхната топка за тенис и да го натиснете с този странен "уред" леко по гърба.

Облечете се с... не, по-добре без нищо

Разбира се, с какво ще си легнете облечени зависи основно от сезона и сметките за парно, които получавате. Меките, свободни нощнички са идеални за по-топлите месеци. Гледайте да избирате пижамата си според сезона – не е препоръчително да сте с твърде тънки дрешки през зимата, а дебело облечени през лятото. Памукът е просто чуден избор за плат, защото е удобна материя, която освен това „диша”. Все пак - когато времето (или ситуацията) го позволява, най-добре е да спите голи. Грантирано - без материи, които да се увиват около талията, гърдите или врата ви, си печелите предпоставка за страхотен сън.

„Продухайте се” от деня си

Установяването на рутинни навици преди сън са ключов елемент, за да бъде той добър и пълноценен. Тялото ви се нуждае от време, за да превключи от стреса през деня към почивката през нощта. В часът преди лягане трябва да сте спокойни. Изяжте нещо малко, но богато на въглехидрати и с ниско съдържание на протеини (например парченце плод, бисквитка или малка купичка мюсли). Вземете си гореща вана или душ. Почетете книжка, сгъвайте пране или си напишете няколко малки бележки. Ако имате навика да гледате телевизия преди да заспите, нагласете таймера така, че да изгасне след известно време и да не работи цяла нощ (шумът ще ви разсънва в часовете, преди да се събудите и ще станете по-рано, отколкото е необходимо).

Починете си

Ако се въртите и не можете да заспите, станете от леглото! Винаги когато не успявате да отидете в страната на сънищата след повече от 15 минути безуспешни усилия, отидете в друга стая. Разходете се, подредете, гледайте през прозореца – общо взето не правете нищо, което да изисква усилие или концентрация от ваша страна. Обикновено отнема между 15 и 20 минути, за да ви се доспи отново.

Дизайнът на спалнята

Изберете по-убити цветове – неутрални или светло пастелни за стените и завивиките. Под в светло синьо действа успокояващо. Ако харесвате по-ярки акценти, избягвайте силните контрасти, защото те пречат на почивката ви.

  • Опростете – оставете тоалетните принадлежности в банята, почистете бюрото. Отървете се от всички онези списания и книги на нощното шкафче. Растение, картина на стената и снимки на семейството ви са напълно достатъчна декорация, за да създадете благотворен баланс между приятните спомени и приятните сънища.
  • Сменете матрака -  тъй като прахта, която се събира, удвоява тежестта му, е добре да подменяте матрака си на всеки 10 години. Не се подвеждайте по рекламните послания, по възможност пробвайте матраците, преди да ги купите. Когато легнете, главата, врата и гръбначният ви стълб трябва да са в такава „линия”, в каквато са и когато стоите прави. Ако с партньора си предпочитате различен тип матраци, помислете за купуване на легла близнаци, които да съберете едно до друго. Помнете, че леглото е мястото, в което прекарваме една трета от живота си, така че не е нещо, за което да пестите стотинки. Купете си най-добрия матрак, който можете да си позволите.
  • Изберете перфектната възглавница – тя трябва да е достатъчно твърда, че да държи главата и врата ви в нормалното им положение. Най-важното за хубава и пълноценна почивка е да не чувствате напрежение във врата си
  • Купете си нови чаршафи – за предпочитане е да си вземете такива 100% памучни чаршафи.

Очаквайте продължение.