Мартина Иванова - специалист по енергийни практики, вече ни сподели няколко от златните ключета за здраве и хармония. Ако те не са ви били достатъчни, днес ви поднасяме още една доза.

Как бихте реагирали, ако ви кажа, че можете да оправите даден проблем просто като го осъ-знаете? Много ясно - ще отвърнете вие - най-напред осъзнавам проблема и после предприемам действия, за да го оправя. Какво чак толкова забележително има в това?
В общи линии така се случва в живота, нали? Но тук става дума за друго. Ами, ако просто осъзнаеш проблема и самото осъзнаване сложи в ред нещата, без повече усилия от твоя страна? Това вече няма ли да е забележително? Ще бъде и още как! И именно за това говоря.

Човек може да осъзнае артритна болка в коляното, лошо храносмилане или главоболие, чувство на гняв или страх, неудачна връзка или изгубена служба, и ако подходи правилно, самата организираща сила на осъзнаването ще оправи онова, което е излязло от строя. И това е не просто забележително, а е истинско чудо. То е умение, което би могло да внесе невъобразими промени в твоя свят и в нашата планета. То означава да заживеем по начин, който ще умиротвори и съживи нашия свят, независимо дали се сблъскваме със здравословен проблем, или психологически,емоционален, или просто социален.

Знаете ли от какво зависи здравето ни? Има ли такава сила, която предопределя здравето ни, структурата и целостта на клетки, тъкани, органи, предразположеност към определени заболявания и (не)здравословни състояния?

Има, разбира се! – ще възкликнете вие. Има и още как! И всичко гореописано предопределя и цвета на очите, косата, скелетната конструкция, голямото дупе, едрия ханш, лошия дъх, диабета, хипертонията и късогледството! Виновник за всичко това са гените. На това твърдение се крепи цялата медицина и познатата ни наука.

Гените управляват редица аспекти от живота ни. Не само физиката ни, но и поведението, това дали сме скандалджии, агресивни, нервни, депресирани или пък сме тихи, смирени, балансирани, щастливи, успешни. Оказва се, че ние получаваме готов комплект гени от родителите ни, а те дефакто управляват живота ни. И в един миг ние се превръщаме в жертви на наследството ни.
Ако в семейството ни, в рода има случаи на рак, диабет, инсулти, инфаркти и прочее... ние живеем с ясното съзнание, че това е типично и често срещано явление в рода ни. Значи съвсем нормално е, и даже очаквано някое от тези състояния да ни сполети и нас някой ден. Та нали е в гените ни! И така, ние си живеем с този уж потиснат стрес, в очакване това да ни се случи. И когато се случи – бам! – ето ти доказателство. Гените наистина работят. Така е. Нали го очаквахте.

Само че знаете ли какво – имам новина за вас. Това не е вярно!
Твърдението на новата наука е, че възприятията ни или убежденията ни са тези, които селектират, избират гените, здравето, поведението ни. Сред многото учени, доказали това, е д-р Брус Липтън - учен, който години наред експериментира със стволови клетки. Накратко: той извадил ядрото на клетката (което се предполага да е командния център), но клетката продължила да се развива нормално. После сложил няколко абсолютно идентични клетки в различна среда и спрямо нея те образували различна тъкан - костна, мускулна, мазнини и т.н. А в зависимост от средата някои клетки се развили здрави, а други заболели и умрели.

Така се държат клетките, наблюдавани от доктор Липтън в лабораторни условия. А информационната среда я диктува този, който води експеримента. Представете си сега тези клетки, но вътре в тялото ви. Кой създава, кой диктува информационната среда? Съзнанието ни е командният център, то е администраторът на базата данни, заложени в тези малки и съвършени машинки – клетките. Съзнанието изпраща електрическите импулси, които задават информационната честота и създават средата, в която се движат, живеят, възпроизвеждат, умират и изменят клетките в тялото. А инструментите на съзнанието са убежденията, вярванията ни. На клетъчно ниво биология ние сме еднакви, на химическо също. Единственото, което ни различава – са убежденията ни!

Тук може да прочетете първата част на Тайните ключове на доброто здраве.