Самият факт, че има ден и то световен за борба с лупус еритематодес, сам по себе си говори за хроничността на заболяването. На този ден пациентските организации, в които се обединяват  хората, принудени да живеят със своето страдание, отправят апел към институции и организации за подкрепа за по-добро качество на живот. Вниманието се фокусира върху все още неизяснените механизми с очакване към учените да разгадаят процесите, по които протичат промените в засегнатия организъм.

Лупус еритематодес е добре позната болест по отношение на симптомите и развитието на болестта.

Често диагнозата се поставя от кожните лекари, поради пеперудообразния кожен обрив,

който е лесно забележими. В действително заболяването се отнася към групата автоимунни заболявания, които са обект на ревматолозите. Системният лупус може да се прояви с ревматични болки в ставите и да атакува бъбреците, сърцето и белия дроб, освен кожата. Човек започва да губи сили, поддържа висока температира, не понася слънчевата светлина и чувства общо неразположение.

Преобладаващият брой на жени, страдащи от лупус, неминуемо е свъран със засягане на хормоналната система

Съществува и генетично предразположение. Болестта при някои пациенти се отключва след силен стрес или прием на някои групи лекарства (пеницилини, антихипертензивни, сулфонамиди, бета блокери), а при други - след вирусни инфекции (хепатит С, цитомегаловируси и др.) Освен рутинните изследвания на кръв и урина се провеждат специализирани имунологични тестове за различни видове антитела.

Лечението често се насочва в посока овладяване на автоагресията на клетките на имунната система към собствените клетки чрез имуносупресори

Благоприятно върху състоянието влияе диетичен режим, в който се избягват мазните храни и се набляга на белтъчните и зърнените  хранителни продукти, както и на плодовете и зеленчуците. Има противоречиви мнения за някои  зеленчуци, затова правилно е  човек сам  да опитва и да наблюдава кои храни активират заболяването при него. Добре е да се пие вода 1 -1,5 л дневно, независимо че не се изпитва остра жажда.