За пръв път се запознах с дървото ‘’ним’’, докато търсех естествено средство за борба с листни въшки. Опаковката твърдеше, че малко количество от натуралния екстракт ще унищожи вредителите, без да повлияе на растенията или на хората, които ги консумират. Оказа се, че освен място в градината, на това дърво трябва да се отреди цял рафт в домашната аптека.

Дървото ‘’ним’’ , познато още като маргоза, е сред най-мощните природни лекарства в света. Не случайно в Индия, то е познато като ‘’селската аптека’’ и ‘’свещеното дърво’’.

В древна Индия, то е сред ключовите лечебни растения; използва се от векове в системите за здраве Аюрведа и Юнани. Сведения за ценните качества на ним се срещат в санскритски източници от преди 4500 години. Днес все повече хора по целия свят използват това доказало себе си дърво – за здраве, с козметични цели и като безопасен пестицид.

Специалистите твърдят, че безброй заболявания се повлияват благоприятно от различните продукти, приготвени от ним: козметика, масла, чай, отвари и екстракти. Използват се всички части на дървото: от кората, до листата и плодовете. Те имат силно горчив вкус, а продуктите от него съдържат над 100 биоактивни съставки, сред някои от тях са гедунин - против малария, нимбин – противовъзпалително, нимбидим – антибактериално, азадирахтин – силен инсектицид.

Учените усилено изследват ефектите на това растение и откриват все повече възможности за неговата употреба – като противогъбично, антивирусно, антибактериално и противораково средство. В традиционната индийска медицина ним се използва за профилактика на шарка и лечение на кожни възпаления, дори акне. Накъдето и да погледнем в сведенията за маргозата – от изгаряния и незарастващи рани, до проблеми с венците, диабет, язва, ракови заболявания, намираме доказателства, че това ценно дърво има широко приложение.

Изненадващо, но факт – клонките от ним се използват вместо четки за зъби – като средство за масаж и дезинфекция. Тези еднократни четки се използват в Индия, Африка и Азия. Много натурални шампоани и сапуни съдържат масло от ним, което овлажнява и съживява косата и кожата, и предпазва от пърхот. В алтернативната медицина маслото често се ползва за лечение на пожълтели и загрубели нокти.

В органичното земеделие, ним се използва като алтернатива на опасни за здравето инсектициди и навлиза все повече в употреба срещу вредителите.

Можете да потърсите козметични продукти с ним в индийските магазини и био-магазините. В Интернет е възможно да намерите различните му форми за външно и вътрешно приложение. Ако планирате да го използвате не само за козметични цели, но и за здравни проблеми, непременно се консултирайте с лекар, практикуващ алтернативна медицина, тъй като точната доза и комбинации с други продукти определят ефективността и безопасната употреба.

Със съдействието на www.artofrealfood.com