.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Сушито носи риск за здравето

Евгений Милов | преди 2 години
Суши
Снимка: iStock
Консумацията на сурова риба може да предизвика паразитни болести в стомаха

Нарастващата популярност на японското суши предизвиква увеличаване на паразитните болести, посочва ново изследване на португалски медици от "Hospital of Egas Moniz". 

Такава е анизакиозата – паразитно заболяване, предизвикано от ларви на червеи, които попадат в организма със суровата морска риба, която не е преминала термична обработка.

Наличието на подобен възпалителен процес от вътрешната стена на стомаха може да бъде открито с ендоскопско изследване, а симптомите включват треска, болки в абдоминалната област и често повръщане.

"Заради промяната в хранителните навици, случаите на анизакиоза в западните страни насрастват, като при пациентите с подобна анамнеза трябва да се подозира консумирането на сурова риба", коментира д-р Жоана Камро, гастроентеролог в лисабонската клиника.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "BMJ Case Reports".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?