Много хора в желание за отслабване и за справяне с хронични болести отстраняват месото или изцяло животинските продукти и преминат към растителна храна, дори с предпочитания главно към сурова храна. Мотивацията идва от разбирането, че първоначално човек е бил създаден да бъде здрав като разчита на суровата храна от природата. Суровоядството е наречено "живо хранене", защото хората се хранят с убеждението, че снабдяват организма си с "живи клетки" и естествени ензими – ключов елемент за здравето на тялото.

Храненето със сурова храна повишава жизнения тонус и укрепва имунната система, защото се извличат колкото се може повече витамини, минерали, антиоксиданти, протеини и фитонутриенти, които в допълнение към всичко това са пълни с лечителска сила. Суровата храна помага за извеждане на токсините извън тялото и по такъв начин понижава риска от заболявания като рак, захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, хипертония. Специално за кожните заболявания, например, вегетарианството дава много добри резултати.

По правило при суровоядско хранене няма нужда от готвене, което на практика е удобно при хроничния недостиг на време. Освен това, човек започва да яде много по-малко и може да поддържа отлична фигура. Например, за да се премине към суровоядска храна, може да се започне с добавяне на зелени смутита и да се предпочитат бадемово, соево или някакво друго растително мляко. Готвените варива може да се заместят с покълнали. Количеството изядена храна подстепенно намалява, а енергията на човека се увеличава, но до този ефект се изисква плавно преминаване стъпка по стъпка.

Да се храни човек само със сурова храна не е достатъчно, особено ако не се храни правилно. Добре е да се обърне внимание и на самата комбинация. Освен това, консумираните сурови зеленчуци и плодове трябва да се пресни и свежи. Приемането обаче на много целулозна храна дразни прекомерно лигавицата на храносмилателната система. Няма как да се отрече, че суровоядството е много строг режим на хранене. Опасностите, които носи суровата храна, са съдържанието на всякакви микроорганизми и яйца на паразити в нея, които могат да навлязат невидими в тялото. Топлинната обработка унищожава голяма част от тези вредни вещества.