Тенденциите се появяват с течение на времето, но здравословните храни остават на топ ниво и през 2016 година. 

Тази есен отбелязваме навлизането на два продукта, които ще обогатят списъка Ви със суперхрани, внасяйки разнообразие и здраве в кухнята.

#Щир

От една страна щирът има антибактериално действие, от друга семената му съдържат сквален, характерен за структурата на човешката кожа и допринасящ за притока на кислород в организма. Щирът съдържа холин, бетаин и витамин С. Някои видове съдържат и микроелементи като калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, селен и желязо, малки количества витамин А и протеин.

Щирът притежава уникален биохимичен състав, широко използван в медицината и съвременната козметика. Той има приятен мирис и орехов вкус. Маслото от щир се употребява за повишаване на имунитета и при лечението на много заболявания.

#Джакфрут

Екзотичен, вкусен и лесен за приготвяне, джакфрутът може да се консумира както пресен, така и варен или пържен. Известен е още и под наименованието "индийско хлебно дърво". Този интересен плод съдържа хранителни вещества, като калий, калций, фосфор и желязо. Богат е още и на витамин А.

Вкусът му е изключителен, представете си микс от банан и ананас. А кората му има слабителни свойства. Беленият плод е чудесно допълнение за салати и десерти. От листата пък се прави чай, който увеличава млякото на кърмата.